Канадската централна банка вдигна лихвата с 50 базисни пункта до 14-годишен връх


Канадската централна банка вдигна лихвата с 50 базисни пункта до 14-годишен връх
Снимка: Bank of Canada

3206

Централната банка на Канада обяви по-малко от очакваното увеличение на лихвените проценти на своето заседание днес (26 октомври), като ясно показа, че все още са нужни увеличения, въпреки че прогнозира, че икономиката скоро може да изпадне в лека рецесия.

Централната банка повиши основния си лихвен процент с 50 базисни пункта до 14-годишен връх от 3,75%, но не потвърди пазарните очаквания за по-агресивно вдигане на лихвите със 75 базисни пункта. От март 2022 г. канадската основна лихва беше повишена с 350 базисни пункта (с 3,5%), като това е един от най-бързите цикли на затягане на лихвите досега. Фед с поредно агресивно вдигане на лихвите заради неуспеха с инфлацията

След края на заседанието банката заяви, че растежът на канадската икономика ще спре по-късно тази година и в началото на 2023 г., като намали икономическата си прогноза за 2022 г. до 3,3% от предишна прогноза през юли за растеж с 3,5% и освен това намали двойно очакванията си за растежа на БВП през 2023 г. до 0,9% от 1,8% предходна прогноза.

"Това предполага, че няколко тримесечия с растеж малко под нулата са също толкова вероятни, колкото и няколко тримесечия със слаб положителен растеж", посочи банката в октомврийския си доклад за паричната политика. Според прогнозите е възможна т.нар. "техническа рецесия" (2 последователни тримесечия на отрицателен растеж на БВП) между четвъртото тримесечие на 2022 г. и края на второто тримесечие на 2023 г.

Въпреки по-мрачните икономически перспективи, повишаващата се инфлация и инфлационните очаквания, заедно с продължаващия натиск върху търсенето според банката означават, че основният лихвен процент трябва да се повиши още. "Бъдещите повишения на лихвените проценти ще бъдат повлияни от нашите оценки за това как по-строгата парична политика работи за забавяне на търсенето, как се решават предизвикателствата пред предлагането и как реагират инфлацията и инфлационните очаквания", посочва още КЦБ. Фед ще продължи с по-високите лихвени увеличения, за да се справи с инфлацията

Инфлацията в Канада се забави през септември до 6,9% от юнския многогодишен връх от 8,1%, но основните мерки остават устойчиви и с широк обхват. Централната банка понижи прогнозата си за инфлацията заради по-ниските цени на суровините и облекчаване на прекъсванията във веригите на доставки.

"Очаква се инфлацията да се върне към върха на контролния диапазон между 1 и 3% до края на 2023 г. и до целевото ниво от 2% до края на 2024 г.", прогнозира банката.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Банката на Англия вдигна рекордно лихвите, очаква рецесия

"Неразумен хазарт": Фед може да вкара света в дълбока криза

САЩ и Швейцария повишиха агресивно лихвите

Поредно агресивно повишаване на лихвата от Федералния резерв на САЩ

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички