Английската централна банка с най-голямото повишение на лихвите от 1995 г. и прогноза за рецесия


Английската централна банка с най-голямото повишение на лихвите от 1995 г. и прогноза за рецесия
Снимка: iStock/Guliver

7131

Английската централна банка изпълни заканите си и обяви най-голямото повишение на лихвите от 27 години насам от 50 базисни пункта, съобщават в сайта на ведомството. Това е най-голямото повишение от 1995 г. насам и първото такова, откакто банката получи независимост през 1997 г. Освен това АЦБ предупреди, че Великобритания се насочва към повече от година в рецесия под тежестта на ускоряващата се инфлация, съобщава. Английската централна банка вдигна лихвите заради високата инфлация

Увеличението с половин процентен пункт до 1,75% беше подкрепено от осем от деветимата членове на Комисията по парична политика към банката, като освен това обещаха да предприемат действия отново в бъдеще, ако е нужно. Само един от банкерите е искал ръст от 25 базисни пункта.

Ходът отговаря на очакванията на пазарите и анализаторите, които се бяха подготвили за двойно по-голям ръст на лихвите спрямо досегашните действия на банката, в опит да се контролира най-високата от 40 години инфлация в страната.

"Инфлационният натиск в Обединото кралство и в останалата част от Европа нарасна значително от заседанието и последния доклад за паричната политика на комисията от май", посочва регулаторът в своето изявление. Храни, горива и битови сметки качиха инфлацията във Великобритания до 40-годишен връх

АЦБ също увеличи своите инфлационни прогнози спрямо тези от май. Очакванията са инфлацията да се ускори от 9,4% през юни до 13,3% през октомври 2022 г. Досега очакванията бяха през октомври инфлацията да достигне малко над 11%. Освен това на фона на повишението в цените на природния газ се предвижда, че тя ще остане висока и през по-голямата част от 2023 г., преди да се върне към целевото равнище от 2% през следващите две години. Това би задълбочило кризата с цената на живота, която понижава реалните разполагаеми доходи на домакинствата най-рязко от 60 години насам.

Повишението с половин процентен пункт означава, че централните банкери – ръководени от гуверньора Андрю Бейли – слагат край на ерата на евтините пари и целят да са в крак с глобалната вълна на затягане на паричната политика. 

Ключова секция от британската крива на доходността се обърна след решението. Това е знак, че инвеститорите са разтревожени от икономическо забавяне. Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа се понижи под тази на 2-годишните книжа за пръв път от 2019 г.

"Ръстът на британската икономика се забавя. Скорошното поскъпване в цената на газа доведе до още едно значително влошаване на перспективите за активността в кралството и останалата част на Европа. Очакванията са Великобритания да навлезе в рецесия от четвъртото тримесечие на тази година", предупреждават от АЦБ.

Прогнозите на АЦБ, базирани на очакванията средните сметки за енергия да нараснат със 75% до около 3500 лири (4240 долара) през октомври, акцентира на големите предизвикателства пред наследника на Борис Джонсън.

АЦБ беше първата голяма централна банка, повишила лихвените проценти след пандемията и го правеше на всяко заседание от декември насам, досега тя се придържаше към по-малки, по-обичайни увеличения. Към момента финансовата институция е одобрила 5 лихвени повишения в общ размер от 125 базисни пункта. За сравнение – досега Федералният резерв на САЩ е повишил лихвите с 225 базисни пункта, а Австралийската централна банка – със 175 базисни пункта. Федералният резерв на САЩ атакува инфлацията с най-голямото вдигане на лихвата от 30 години

На последните си две заседания Фед предприе стъпки от по 75 базисни пункта, а Европейската централна банка изненада пазарите в края на юли и вместо да одобри предварително обявените 25 базисни пункта ръст, пристъпи към половин процентен пункт. ЕЦБ рязко вдигна лихвите, за да се бори с неудържимата инфлация

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Инфлацията във Великобритания достигна 40-годишен връх, най-високата в Г-7

Великобритания вдига минималната заплата, но инфлацията също расте

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички