Инфлацията измъчва работниците във Великобритания, а заплатите на шефовете продължават растат


Инфлацията измъчва работниците във Великобритания, а заплатите на шефовете продължават растат
Снимка: iStock/Guliver

4506

Заплатите на шефовете на най-големите британски компании са се повишили над 2 пъти повече от годишната инфлация на Острова, тъй като бонусите на изпълнителните директори растат,

Общото възнаграждение на изпълнителните директори на големите фирми, които се търгуват на Лондонската фондова борса, е скочило с близо 22% до средно 3,9 милиона паунда (4,5 млн. долара) през 2021/22 г. в сравнение с предходния 12-месечен период, разкриват от одиторската компания PwC, цитирани от AFP.

Годишната инфлация в Обединеното кралство е най-високата от четири десетилетия и надхвърля 10%. Преобладаващата част от работниците в страната получават увеличения на заплатите много под това ниво. Храни, горива и битови сметки изстреляха инфлацията на Острова до 40-годишен връх

"Увеличаването на заплатите и бонусите на изпълнителните директори подчертава, че най-големите компании бяха стимулирани от отварянето на бизнесите и връщането на търсенето след пандемията", каза Андрю Пейдж, ръководител на отдела, който анализира заплащането на изпълнителни директори в PwC UK. Огромен ръст на заплатите във финансовия сектор във Великобритания

"Гледайки напред обаче... по-високите резултати от заплащането вероятно ще бъдат посрещнати с по-голямо внимание от страна на инвеститорите, особено в контекста на нарастващата инфлация и увеличенията на заплатите в работната сила", предвижда Пейдж.

Големите шефове вземат 100 пъти повече от обикновен работник

Работници в различни сектори във Великобритания започнаха стачки тази година в опит да получат увеличение на заплатите, отговарящо на инфлацията. Британските пощи съкращават 10 000 работни места след бурно лято на стачки

Железопътните работници обаче отмениха последните си протестни действия с надеждата да осигурят сделка, считана за приемлива за хиляди работници. В същото време учители и медицински сестри заплашват с масово напускане, ако не получат по-високи възнаграждения.

"Прекомерното увеличение на заплатите за хора, които вече са мултимилионери, не може да бъде оправдано, когато техните по-ниско платени колеги получават отказ от увеличение на заплатите, което поддържа инфлацията", пишат от независимият мозъчeн тръст и аналитичен център High Pay на профила си в Twitter.

Според организацията възнагражденията от 3-4 милиона паунда за повечето шефове на най-големите британски компании се равняват на над 100 пъти повече от заплащането на средния работник на Острова, исторически много висока разлика в рамките на последния половин век. Големите шефове във Великобритания за 4 дни печелят повече, отколкото служителите им за година

"През последното десетилетие инвеститорите започнаха да заемат по-твърда позиция по отношение на заплащането на изпълнителните директори", заявиха от мозъчния тръст, който се бори за справедливо заплащане на всички работници.

"Ефектът от проверката на инвеститорите е по-скоро да ограничи разликите в заплащането, отколкото да ги намали значително", твърдят от High Pay пред AFP.

Заплащането на ръководителите беше намалено или замразено по време на разгара на пандемията, тъй като дружества като компанията-майка на British Airways - IAG, претърпяха тежки загуби поради локдауните.

Големите търговски вериги като най-голямата верига супермаркети във Великобритания - Tesco обаче се радваха на скок на печалбите.

Делът на изпълнителните директори със замразени заплати тази година е спаднал от 43% на 15%.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Какво мислеха, какво стана: Няма високи заплати, няма и работници във Великобритания след Brexit

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички