Огромен ръст на заплатите във финансовия сектор във Великобритания


Огромен ръст на заплатите във финансовия сектор във Великобритания
Снимка: iStock

19280

Заплатите във финансовия сектор във Великобритания са скочили неимоверно през последните месеци, засилвайки още повече неравенствата в страната, преживяваща криза с цената на живота. Това показва проучване на мозъчния тръст Institute for Fiscal Studies, цитирано от AFP. Великобритания вдига минималната заплата, но инфлацията също расте

През февруари средната месечна заплата на служителите във финансовите компании е била с 31 на сто по-висока в сравнение с декември 2019 г., докато във всички останали сектори е отчетено повишение от 14%. Преди пандемията ниските заплати растяха повече от средните и високите, става ясно от проучването.

В момент, когато най-бедните британски домакинства страдат от покачването на инфлация до 30-годишен връх, увеличението на заплатите във финансовия и застрахователния сектор е достигнало в последните месеци невиждани за последните 10 години равнища.

Тази тенденция съвпада и с понижаването на социалния минимум след отслабването на пандемията от Covid-19. Според експертите така перспективите за домакинствата с ниски доходи вече са много по-мрачни, пише БТА.

Неравенствата се забелязват дори в самия финансов сектор: увеличенията на заплатите са съсредоточени сред най-високите доходи, установява проучването, цитирайки данни от британските данъчни служби и Националната статистическа служба.

Възможно е данните да отчитат отчасти увеличението на бонусите, плащани обикновено през януари и февруари в компаниите от сектора, но различията бяха започнали да нарастват по-рано, така че данните предполагат и увеличение на основните заплати.

Няма ясно обяснение за ускоряването на растежа на заплатите във финансовия сектор, където не се наблюдава бързо разрастване на активността или повече напрежение на пазара на труда, отколкото в други сфери. При все това някои големи банки обявиха по-високи печалби, отчасти в резултат на повечето сливания и придобивания по време на пандемията.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Английската централна банка вдигна лихвите заради високата инфлация

Ще избегне ли Великобритания "кървавата баня" на трудовия пазар?

Brexit струва около 7000 работни места на финансовия сектор на Острова

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички