Най-голямото летище в Европа: Летище Истанбул обслужи над 160 милиона пътници


Най-голямото летище в Европа: Летище Истанбул обслужи над 160 милиона пътници
Снимка: IGA Istanbul Airport

33252

Летището в Истанбул, което е най-голямото в Турция и едно от най-големите в света, е обслужило повече от 160 милиона пътници, откакто започна да работи преди 4 години. Аерогарата се превърна в един от най-важните транзитни центрове във въздушния транспорт, откакто беше официално отворена в края на октомври 2018 г., преди да започне да функционира напълно през април 2019 г.

Летището играе важна роля в утвърждаването на Истанбул като основен регионален транспортен център. Повече от 1,1 милиона самолета са кацнали и излетели от летището през четирите години, превозвайки над 160 милиона пътници, съобщи в изявление турският министър на транспорта и инфраструктурата Адил Караисмаилоглу.

Според министъра за кратко време новото летище на Истанбул е успяло да надмине конкурентите си по света както по брой пътници, така и по брой полети. "Летище Истанбул продължава силната си тенденция, която постигна с нормализиране след COVID-19. Летище Истанбул зае своето място сред най-важните транзитни центрове в света и бързо се превърна в най-натовареното летище в Европа", подчертава Караисмаилоглу, цитиран от Daily Sabah.

Летището се намира северно от Арнавуткьой в европейската част на Турция, близо до брега на Черно море. То е база на националния превозвач на Турция - Turkish Airlines, която от години е сред най-големите авиокомпании в Европа. Наскоро авиокомпанията се преименува на Türkiye Airlines (на турски Türkiye Hava Yolları - Авиокомпанията на Турция). След Турция и Turkish Airlines сменя името си

Следващата цел: Най-голямото летище в света

В настоящия си етап на развитие Истанбулското летище може да обслужва 90 милиона пътници годишно. Макар това да е голяма цифра, това е много по-малко от потенциалния му капацитет да обслужва 200 милиона пътници, щом бъде напълно завършено. Това ще го превърне най-голямото летище в света. Всичките четири етапа от строителството и разширяването на летището, включително 6 писти, се очаква да бъдат завършени до 2028 г.

Караисмаилоглу изтъква, че аеропортът е обслужил близо 20 милиона пътници през третото тримесечие на тази година, което го прави най-натовареното летище в Европа. През него са преминали около 47,57 милиона пътници от януари до септември тази година, по думите на министъра, който се позовава на данни от Международния съвет на летищата в Европа.

По данни на организацията през миналата година летището е обслужило около 37 милиона пътници въпреки прекъсванията, причинени от пандемията от коронавирус, и така се превръща в най-натовареното в Европа за втора поредна година.

Аеропортът в Истанбул за първи път се превърна в най-използвания на Стария континент през 2020 г., само година след отварянето си, когато обслужва около 23,4 милиона пътници. Голяма роля за това изигра решението на Турция да позволи на пътниците да влизат свободно в страната в опит да увеличат приходите от туризъм. Само за 3 месеца: Турция спечели 18 милиарда долара от туристите

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Turkish Airlines се мести на Летище Истанбул

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички