Turkish Airlines се прекръства на Turkiye Airlines


Turkish Airlines се прекръства на Turkiye Airlines
Снимка: Turkish Airlines

6966

Националният авиопревозвач на Турция - Turkish Airlines променя името си. Компанията вече ще се казва Türkiye Hava Yolları (в превод Авиокомпанията на Турция).

"Турция (Turkey) вече не съществува. Това е Türkiye. Отсега нататък Türkiye Hava Yolları ще бъде изписана върху нашите самолети вместо на Turkish Airlines", каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган, обявявайки промяна на името на националния превозвач.

Промяната на името се разглежда като част от усилията на турските власти да ребрандират страната, а названието ѝ да се различава от това на пуйката (на английски turkey) и да се избегнат някои негативни асоциации, които са свързани с него, пише Associated Press.

Доскоро не беше ясно дали името на Airlines ще бъде променено в турския си формат "Hava Yolları". Turkish Airlines е една от най-големите световни авиокомпании и изпълнява полети до стотици държави из целия свят. Turkish Airlines с най-много полети в Европа

Национален имидж

По-рано този месец Анкара изпрати писмо до Организацията на обединените нации (ООН), като официално регистрира името на страната като Türkiye – както се пише и произнася на турски. Страната приема названието "Türkiye" през 1923 г. след обявяването на независимостта.

През декември Ердоган призова за използването на Türkiye за по-добро представяне на турската култура и ценности, включително изисквайки "Произведено в Türkiye" да се използва вместо "Произведено в Turkey" върху продуктите за износ. Турските министерства започнаха да използват наименованието "Türkiye" в официални документи.

По-рано тази година турското правителство представи и промоционален видеоклип като част от опитите си да промени английското си име. Видеото показва туристи от цял ​​свят да казват "Здравей, Türkiye" на известни дестинации.

Дирекцията за комуникации на турското президентство заяви, че стартира кампанията "за по-ефективно насърчаване на използването на Türkiye като национално и международно име на страната на международни платформи".

ООН и НАТО официално започнаха да използват Türkiye вместо Turkey. Някои високопоставени чуждестранни високопоставени лица, посещаващи Анкара, също направиха промяната.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Turkish Airlines се мести на Летище Истанбул

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички