Симеонов: Ще ограничим сивия сектор в туризма чрез нов закон


Симеонов: Ще ограничим сивия сектор в туризма чрез нов закон
Снимка: БГНЕС

4207

Нов закон ще бъде приет от парламента за ограничаване на сивия сектор в туризма. Това заяви във Варна вицепремиерът Валери Симеонов.

Става дума за т.нар. "апартхотели", които се предлагат в различни сайтове, като собствениците им избягват плащането на данъци и курортни такси. Симеонов посочи, че ще се въведе такса за апартхотелите в националните курорти и за тези извън тях.

"Стана ясно, че посоченият законопроект има подкрепата на голяма част от депутатите, а Община Варна ще извърши спешна проверка на предлагането на подобни жилища в един от популярните сайтове и ще сравни имотите с тези, регистрирани в общината", заяви вицепремиерът, цитиран от БНР.

Нощните проверки за шума от заведенията по Алея първа във Варна и в курорта „Златни пясъци” показват, че масово се нарушава изискването за спирането на шума след 23 часа, каза още Симеонов след работна среща с представители на основните институции, ангажирани с проблема.

"Залагат съответна такса, която е от типа на данък сгради, която се налага на всички такива апартаменти, които са в две различни групи, с различен процент. Това е по Закона за местните данъци и такси, съответните общински съвети да изберат за националните курорти между 0,5 и 0,7 от данъчната оценка. По този начин ще се извърши своего рода регистрация на всички апартаменти и парк хотели и на база на съответните данъчни оценки ще се дължат данъци на хазната. Очакват се доста сериозни приходи. Там ще се ограничи нелоялната конкуренция, която тези апартаменти извършват успоредно с тези хотели и места за настаняване, които са узаконени, категоризирани, хората си плащат всички данъци, курортни такси, а от друга страна, срещу тях стои един доста мащабен сив сектор", заяви вицепремиерът.

Общината е купила два шумомера, които предстои да бъдат лицензирани и след това ще предприеме проверки на нивата на шума от заведенията в морската столица. Като цяло в началото на сезона не са установени сериозни нарушения.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички