Руснаците купуват като луди жилища в Турция


Руснаците купуват като луди жилища в Турция
Снимка: iStock

9015

Руснаците отново са най-активните чуждестранни купувачи на жилища в Турция. С близо 200% са се увеличили средствата, които руски граждани са вложили в турски недвижими имоти в рамките на една година. Чужденци купуват като луди евтините имоти в Турция

Те са купили общо 9311 жилища в държавата на Босфора през първите 9 месеца на настоящата година, което до голяма степен се дължи и на войната в Украйна и обявената през септември частична мобилизация в Русия, пише вестник Daily Sabah.

Следващите в класацията - иранци, иракчани, германци и казахстанци са купили много по-малко жилища от руснаците. Само през август и септември 2022 г. руски граждани са се сдобили с над 2400 имота в Турция. Въпреки санкциите: Турция е все по-гостоприемна за руските туристи

Сделките са все повече

Имотният пазар в южната ни съседка е в много добра форма: за първите 9 месеца на годината са продадени над 1 млн. жилища, което е ръст с 11,4% на годишна база. Продажбите на жилища на чужденци за същия период нарастват с 32,5% на годишна база и достигат близо 50 000, показват данните на Турския статистически институт (TurkStat).

Интересен факт е, че едва около 20% се финансират с ипотека, останалите се купуват с готови пари. Принос за нарастващите имотни сделки вероятно има и високата инфлация, която унищожава спестяванията на турците.

Най-много имотни сделки обичайно се сключват в Истанбул, където през септември са продадени 19 594 жилища. Около 40 от всеки 100 жилищни имота, продадени на чужденци в страната, се намират в мегаполиса.

Недвижимите имоти се купуват активно и в курорта Анталия с 14 656 продадени имота, южния град Мерсин с 2596 сделки, столицата Анкара - 2295 и градовете Бурса, Ялова и Сакаря, разположени близо до Мраморно море, където има по над 1000 сделки с имоти.

Защо руснаците купуват толкова много жилища в Турция?

Войната в Украйна допринесе сериозно за повишаване на интереса на руснаци и украинци към имоти в Турция, като сделките с участието на хора от двете враждуващи нации нараснаха бързо. Покупките на руснаците са скочили с около 200% (9311 спрямо 3115 през миналата година). Броят на закупените от украинци домове се е увеличил със 125% до 1775.

Почти 1/3 от всички имоти, които руснаците купуват в чужбина, са в Турция. Напук на санкциите: Руснаците купуват като луди имоти в чужбина

Интересът на руснаците към жилище в Турция се е увеличил драстично след обявяването на частичната мобилизация в Русия. В периода от 19 до 23 септември молбите, свързани с покупката на недвижими имоти в държавата на Босфора, са се увеличили 5 пъти в сравнение със средата на месеца, отбелязват от московската агенция за недвижими имоти Intermark Real Estate, цитирани от Moscow Times. Голямото бягство: Къде се спасяват руснаците от мобилизацията на Путин?

Популярността на Турция сред руските граждани се дължи на нейната близост и по-ниската цена на разрешението за пребиваване спрямо други държави. Чужденци могат да получат разрешително за пребиваване в страната при покупка на недвижим имот на стойност 75 000 долара (около 4,8 млн. рубли), а турското гражданство ще им струва инвестиция от минимум 400 000 долара (приблизително 25,8 млн. рубли). Руснаците масово прехвърлят парите си в Турция. Защо?

Огромният интерес на руснаците обаче понякога води до спиране на издаването на разрешителни за пребиваване. Точно това се случва в курорта Махмутлар, където местните власти спират да издават въпросните документи поради превишаване на квотите, посочват от международната брокерска компания Tranio.

Фактът, че руснаците са се втурнали да купуват жилища в Турция след началото на мобилизацията, потвърждават и от инвестиционната компания Garnet. Повишеният интерес се дължи и на увеличаването на разходите за получаване на турско гражданство чрез покупка на жилище в страната, както и на повишаването на минималната цена на жилището, необходимо за получаване на разрешително за пребиваване, обясняват експертите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Сделките с имоти в Турция ще се сключват само в местна валута

Заради руснаците: Курортите изпревариха Бургас по сделки с имоти

Руски туристи почти няма да има, продават имотите си у нас

Продават се 71 луксозни имения на Босфора (СНИМКИ)

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички