Най-големият остров в Гърция: Защо си струва да го посетите и какво трябва да знаете?


Най-големият остров в Гърция: Защо си струва да го посетите и какво трябва да знаете?
Снимка: iStock

5373

Крит – най-големият остров в Гърция, се простира на над 8 450 кв. километра и предлага изобилие от древна история, невероятна храна и естествена красота.

„Често описвам Крит като компактна островна версия на Калифорния. Имаме сърф през лятото и ски през зимата. През топлия сезон се наслаждаваме на планински туризъм и плажуване на пясъчни ивици, достъпни само с лодка“, споделя Анастасия Сотиропулос, екскурзовод от Ханя пред Travel+Leisure.

„Истинското съкровище на Крит обаче са хората. Фермерите, земеделците, рибарите, художниците, ресторантьорите, винопроизводителите, музикантите и домакините създават уникални преживявания за онези, които имат късмета да посетят този невероятен остров.“

Готови ли сте да го изследвате сами? Това е всичко, което трябва да знаете, преди да планирате пътуване до Крит.

Градовете, които да посетите

Ханя

Снимка: iStock

Посещението на Стария град на Ханя е задължително – не можете да пропуснете неговата очарователна венецианска, турска и гръцка архитектура. За да се възползвате максимално от времето си, резервирайте обиколка с водач, който може да ви покаже всички забележителности и първокласни места за страхотна храна.

Ретимно

Снимка: iStock

Насладете се на малко повече венецианска архитектура в Стария град на Ретимно – един от най-добре запазените исторически квартали на Крит. Градът е изграден около венецианската крепост, която предлага фантастични панорамни гледки от високата си позиция на хълм. Не пропускайте занаятчийските магазини, в които можете да откриете идеалния сувенир.

Ираклион

Снимка: iStock

Нито едно посещение на Крит не е пълно без разходка из неговата столица Ираклион. Тук посетителите могат да разгледат множество исторически обекти, Археологическия музей и всички оживени пазари, кафенета и барове. Бонус – дворецът на Кносос е само на кратко разстояние с кола.

Най-добрите неща за правене

Дворецът на Кносос

Снимка: iStock

Потопете се в над 4000 години гръцка история в двореца на Кносос – най-емблематичният археологически обект на Крит. Древният комплекс е масивен и предлага прекрасна гледка към морето благодарение на позицията си високо на хълм. „Най-известният археологически обект на Крит е минойският дворец Кносос – най-старият, най-големият и най-сложният от тези обекти“, споделя Питър Сомер от Peter Sommer Travels. „В неговите широки дворове, сенчести колонади и сложни подредби стаи и етажи човек наистина може да се сблъска с цивилизация от далечната бронзова епоха.“

Дефилето на Самария

Снимка: iStock

Любителите на открито ще искат да прекарат един ден в разходка през дефилето на Самария – дълъгото в Европа, простиращо се през Белите планини на Крит. То се простира на 18 км през вековни кипарисови и борови гори и изоставеното село Самария, преди да завърши в морето. Най-известната част от похода обаче са „Портите“, където стените на дефилето се намират само на 3 метра една от друга, но са високи над 500 метра. Не забравяйте да си отделите достатъчно време, ако смятате да изминете целия маршрут, което отнема около 5 часа.

Старото венецианско пристанище на Ханя

Снимка: iStock

Разходете се из старото венецианско пристанище на Ханя и се насладете на всички цветове на Гърция. Околните сгради демонстрират уникалната смесица от култури на Крит, включително всичките му венециански, османски и гръцки влияния. Пазарувайте в неговите бутици, пийнете фрапе в кафенетата, разгледайте масивната крепост и се насладете на изобилие от пресни продукти в крайбрежните ресторанти. Уверете се, че фотоапаратът ви е под ръка, тъй като цветните сгради създават перфектния фон за снимки в Instagram.

Археологическия музей на Ираклион

Снимка: iStock

Разберете повече за историята на острова с посещение на Археологическия музей на Ираклион, който съхранява най-изчерпателната колекция от артефакти от минойската цивилизация в света. Най-известният му експонат е Фестоският диск – глинен диск с над 240 символа, за който се твърди, че е на над 3000 години. Учените още не са заключили окончателно за съдържанието на надписа.

Най-добрите плажове

Плаж Елафониси

Снимка: iStock

Пригответе се да стъпите на един от най-красивите и романтични плажове в света. Бреговата ивица е добре известна със своя розов пясък, създаден от милиони натрошени миди, който изчезва в плитки тюркоазени води. Плажът, който е част от природен резерват, е идеално място за семейства с малки деца благодарение на спокойните води.

Лагуна Балос

Снимка: iStock

Плаж, покрит с брилянтен бял пясък и невероятно синя вода. „Едно от най-популярните места, които трябва да посетите в района на Ханя, е лагуната Балос с хипнотизиращи ѝ тюркоазени води и панорамен пейзаж“, казва Алонсо Марли, експерт по пътувания в Skylux Travel. „Предлагам да посетите плажа рано сутрин, за да се насладите на нейния най-спокоен вид преди тълпите.“

Вай

Снимка: iStock

Той е известен с палмовата гора, обграждаща брега. Това е място, на което пътешествениците ще открият красиви сини води и идеален пясък, само че този път с бонус – сянка на дървета за перфектната плажна дрямка.

Най-доброто време за посещение

Снимка: iStock

Най-доброто време за посещение на Крит е от юни до август. Както отбелязва WeatherSpark, най-приятно е началото на юни и края на септември, когато средната дневна температура достига 26℃. През юли средната температура достига 29℃.

„Когато става въпрос за най-доброто време за посещение на Крит, имайте предвид, че островът е сезонен и през зимните месеци повечето от атракциите му са затворени“, добавя Марли. „Но през активния сезон е пълен с живот.“

Но ако искате да избягате от тълпите, планирайте посещение от април до май или от септември до началото на октомври.

„Ако е възможно, препоръчвам да посетите острова извън сезона, когато не е твърде горещо и пренаселено – от април до юни или от септември до октомври, за да се възползвате максимално от вашата автентична гръцка ваканция, пълна със слънце и незабравими преживявания“, съветва Марли

Как да стигнете?

Снимка: iStock

Със самолет

Крит е достъпен чрез международните си летища в Ираклион и Ханя. Първото е най-натовареното летище на острова, както и второто по големина в Гърция, след това в Атина. Няколко големи авиокомпании летят до там - Emirates, Aegean, RyanAir, EasyJet и KLM.

С ферибот

За тези, които искат да избегнат летенето, има опция да използват ферибот, но пътуванет е дълго – от пристанище Пирея в Атина до Ираклион или Ханя ще отнеме между 9 и 10 часа.

Как да се придвижвате на острова?

Снимка: iStock

Кола под наем

Най-добрият и лесен начин да обиколите Крит е с кола. Не забравяйте, че това е най-големият остров в Гърция, така че ако искате да го изследвате по-обстойно, ще ви трябва транспорт. Има много компании за коли под наем.

Обществен транспорт

Крит разполага и със стабилна обществена автобусна система, която може да ви отведе до повечето интересни точки. Това е доста достъпна опция, като цените на билетите започват от няколко евро.

Скутер

Скутерите също са доста популярен начин на придвижване, както на почти всички гръцки острови. Трябва ви валидна шофьорска книжка и каска.

Източник: Travel+Leisure

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Топ 5 на най-евтините гръцки острови това лято

Най-добрите плажове в света за 2024 година. Колко от тях са в Европа?

Кои са най-добрите градове в Европа за жители и туристи

Най-добрите в света: 30 европейски плажа се класираха в Топ 100. Кои са те?

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81448
  • GBP
    1
    2.27277
  • JPY
    100
    1.16509
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички