Кои са едни от най-евтините гръцки острови, който да посетите това лято?


Кои са едни от най-евтините гръцки острови, който да посетите това лято?
Снимка: iStock

24375

Всички сме виждали прекрасните снимки на Санторини или Миконос? Те обикновено обаче излизат на доста солена цена. Но знаете ли, че Гърция има около 6000 острова? И всеки от тях може да се похвали със своята уникална кухня и невероятни гледки. А от тях има и значително по-достъпни.

Представяме ви топ 5 евтини гръцки острови, които няма да изпразнят сметката ви

Кос

Кос е достъпен, красив остров, разположен в гръцките Додеканезите. Има плажове с бял пясък, красиви пейзажи, чисти води и спокойна атмосфера, които го правят един от най-добрите евтини острови за посещение в Гърция.

На първо място, Кос може да се похвали с разнообразни и бюджетни опции за настаняване – от уютни хостели до хотели среден клас. Въпреки това, ако искате да се поглезите с луксозен престой, има и много разумни възможности.

По отношение на храненето навън, можете да намерите изобилие от вкусни и достъпни ястия на острова. От таверни, предлагащи традиционни гръцки ястия, до крайбрежни ресторанти с невероятна гледка – имате изобилие от вкусни и евтини места за хранене.

Колко пари ще ви трябват за вашето пътуване до Кос? Трябва да планирате да похарчите около 134 евро на ден за почивката си в Кос – средната дневна цена на базата на разходите на посетителите. Туристите са харчили средно 43 евро за храна на ден и 37 евро за местен транспорт, но можете да си наемете и кола.

Лефкада

Лефкада е много обичано място за почивка и за гръцките, и за бългасрките туристи. Това е сред най-добрите гръцки острови, ако пътувате сам. Тъй като островът е удобно свързан с континентална Гърция чрез мост, можете да спестите пари, без да е необходимо да плащате допълнителни такси за ферибот.

Има много безплатни дейности! Йонийските острови са известни със своите тюркоазени води, а Лефкада може да се похвали с някои от най-красивите плажове в Европа. От плажа Егремни до емблематичния плаж Порто Кацики, всеки един е по-възхитителен от предишния. Освен това можете да посетите някои от забележителностите на острова – нос Лефкада, планинското село Енглуви, водопада Нидри и някои градове като Василики, Нидри и Лефкада.

Ако искате да се забавлявате, тогава можете да посетите Нидри за една вечер! За още по-вълнуващо изживяване помислете за местни водни спортове като кайтсърфинг, достъпни близо до град Лефкада и южната част на Василики.

Средната цена на 7-дневно пътуване до остров Лефкада е 1284 евро за пътник, 2306 евро за двойка и 4324 евро за семейство от 4 души. Хотелите на остров Лефкада варират от 37 евро до 168 евро на нощувка със средна цена 43 евро, докато повечето ваканционни наеми са между 111 евро до 296 евро на вечер.

Наксос

Ако търсите един от най-евтините гръцки острови за посещение във веригата на Цикладските острови, то това е Наксос

За разлика от съседите си – Санторини и Миконос, е много лесно да посетите този гръцки остров с ограничен бюджет. Това отчасти е така, защото туризмът не е най-голямата индустрия на острова, а селското стопанство.

Наксос има някои от най-добрите древногръцки паметници в Гърция и дори не трябва да наемате кола, за да стигнете до тях. Целодневни автобусни обиколки на акцентите на острова се провеждат всеки ден от автогарата на пристанището на Наксос само за 25 евро на човек. Обиколката е съществено допълнение към маршрута ви на Наксос.

Храненето в ресторанти на гръцките острови ще бъде скъпо, без значение кой остров посещавате, но на Наксос е доста по-евтино, отколкото на другите Цикладски острови. Огромна гръцка салата ще ви струва около 7 евро в ресторант на плажа, а чаша бира от 500 мл струва около 4 евро.

Иос

Иос е малък остров от групата на Цикладите в Гърция. Известен е с красиви плажове и оживен нощен живот. Островът е популярна дестинация за пътуващите с ограничен бюджет, тъй като предлага достъпни възможности за настаняване, транспорт и дейности.

След като стигнете острова, транспортните разходи са минимални. На острова няма автобуси, но можете да наемете скутер или четириколка за около 15-20 евро на ден. Има и таксита, но те може да бъдат доста скъпи. Ходенето или колоезденето също са страхотни възможности за придвижване из острова.

Настаняването е един от най-големите разходи, когато пътувате до Иос, но има много достъпни опции. Има бюджетни студия и апартаменти под наем, които варират от 20 – 50 евро на вечер. За още по-достъпни опции на острова има и места за къмпинг и хостели, които може да струват само 10 евро на вечер.

Островът е дом на няколко красиви плажа, като Милопотас, Каламос и Джиалос, идеални за плуване, слънчеви бани и гмуркане с шнорхел. На острова има и туристически пътеки, които предлагат страхотна гледка към околността.

Островът е дом и на няколко древни руини, като археологическия обект Скаркос. Освен това от един от най-добрите гръцки парти острови, можете да намерите много барове и клубове, където можете да пиете на ниска цена.

Родос

Най-големият от Додеканезките острови, Родос е в средата на сините води на Егейско море и е един от най-евтините гръцки острови, които можете да посетите. Наричан Островът на рицарите, Родос е пълен с история, от древна Гърция до Средновековието.

Столицата, град Родос, е управлявана от рицарите на свети Йоан от Йерусалим от 1310 до 1522 г. и има какво да се види. Можете да разгледате очарователния Стар град, обект на световното наследство на ЮНЕСКО, или да посетите пристанището Мандраки и мястото, където някога се е намирал Родоският колос (едно от 7-те чудеса на света).

Тези, които търсят уникално местоположение, трябва да се базират в Линдос, причудливо село на източното крайбрежие. То се отличава с впечатляващ акропол на хълм и е пълно с класически гръцки бели каменни къщи, но е малка част от цената на по-популярните острови. Разходката по калдъръмените улици или пешеходен туризъм до гробницата на Клеобулос може да предложи страхотни гледки и е напълно безплатно.

Придвижването из острова с обществен транспорт е лесно с автобуса KTEL (билетите са около 4 евро).

Остров Родос е лесно достъпен със самолет и ферибот. Международното летище Родос Диагорас е основното международно летище, а фериботите пътуват до и от Атина, Санторини, Сими, Кос, Крит, Патмос и Лерос.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Лято 2023: С колко поскъпват пoчивĸитe в Гъpция, Иcпaния и Typция?

Цените в чадърите, шезлонгите и почивката в Гърция се променят

Високите цени в Гърция отказват дори богатите туристи

Кои са най-популярните дестинации за 2023 година, които да посетите?

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички