Половината от хората в южната ни съседка не могат да си позволят едноседмична почика


Половината от хората в южната ни съседка не могат да си позволят едноседмична почика
Снимка: iStock

4194

Близо половината население на Гърция изпитва затруднения да си позволи едноседмична почивка, пише гръцкият вестник „Катимерини“, като се позовава на проучване на Асоциацията на предприятията и продажбите на дребно в Гърция.

Според данните 48,8% от гърците не са могли да си позволят едноседмична почивка през 2022 г. Това поставя Гърция веднага след Румъния в съответната класация, ако се проследят проучванията на Eurostat.

Не е изключено това лято процентът да е дори по-висок от миналогодишния, предвид, че цените за настаняване и за самолетните и фериботните билети са нараснали още повече от 2022 г., без същевременно да се е увеличил и доходът на глава от населението, коментира „Катимерини“.

Според проучването на гръцката асоциация всеки четвърти грък ще прекара почивката си в къща на приятел тази година. Независимо дали е отседнал в собствения си ваканционен дом, или в чужд, почиващият грък ще готви повече, отколкото през предишни години, за да свие разходите от таверни и ресторант.

Същевременно време престоят в хотел е избор на едва 9% от гърците, докато къмпингуването става все по-популярно дори сред по-възрастните хора. 7% ще отседнат в хотел без включена храна, а 2% смятат да се насладят на услуги „ол инклузив“. 6% ще отидат на къмпинг, други 6% обмислят ваканция в чужбина, а 1% смята да отиде на круиз.

Около 20% са хората, които ще си вземат някъде стая под наем.

Бюджетът за почивка ще бъде по-малък, като се очаква разходите да намалеят с 15% спрямо 2022 г. Причината е скъпият транспорт, посочват 43% от гърците, а според 38% най-сериозният проблем са високите разходи за настаняване.

За да се намалят разходите хората ограничават храненето навън. Според проучването 45% от анкетираните често готвят по време на ваканция. Средният разход за пазаруване на продукти по време на почивка е 230 евро. От тях 118 евро (или 51%) са за покупки от магазина. Около 110 евро са за туристически стоки и на дрехи, обувки, играчки, бижута и други, тъй като потребителите интегрират ежедневните си пазарски нужди в рамките на почивката.

На базата на тези данни разходите на гърците за туризъм в рамките на гръцките граници се оценяват на 380 млн. евро. Проучването е проведено в периода 3-5 юни с участието на извадка от 880 потребители в цялата страна.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Плажуването в Гърция е много по-евтино от това у нас

Близо 1 000 000 работещи българи нямат пари за почивка

Българите все по-често купуват евтини имоти в Гърция

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички