Плажуването в Гърция е много по-евтино от това у нас


Плажуването в Гърция е много по-евтино от това у нас
Снимка: iStock

42274

Чадърите и шезлонгите по плажовете в Гърция са доста по-евтини от тези у нас. За тях не се плаща отделно, а се получават, когато си поръчате напитки и храна от местния плажен бар.

Например на Бонго бийч, който е малък плаж на гръцкия остров Амулиани, предлагат удобствата срещу минимална консумация от 7 евро, пише вестник "Телеграф". Безалкохолните напитки пък струват между 3 и 5 евро, а бирата е по 3 евро. Пържените картофи са на същата цена. В Гърция всичко поскъпва, цените скачат още през юли

Как са заведенията

Отделно от това масово по заведенията, не само тези на плажа, предлагат дребна почерпка срещу направена поръчка. Така бирата обикновено върви с малко пакетче чипс или ядки. Фрапето пък задължително се сервира с чаша или бутилка с вода.

В Урануполи, който е последният общодостъпен град на първия ръкав на Халкидики, използват персонал от различни националности и още на влизане в заведението питат посетителите от къде са и пращат сервитьор, който говори техния език или разбира желанията на клиентите.

Един от плажовете на Амулиани

Обикновено туристите, които са резервирали хотел близо до ивицата, ползват напълно безплатно плажните принадлежности, без да са длъжни да консумират нещо. Колко струва седмица на морето "ол инклузив" това лято?

Забранено е и поставянето на кърпи върху шезлонга с цел запазване на мястото, каквато практика се утвърди у нас в последните години. Измислиха такса първа линия на плажа

Няма разлика и в това дали си постлал хавлията на първа линия до морето или е във вътрешността на плажа, чадърите са безплатни.

В България всичко се плаща

У нас цените на храната и напитките са близки до тези в Гърция, но ползването на плажните принадлежности се заплаща отделно. Цените по морето: Цаца за 10 лв., вода за 12 лв., салата за 35 лв.

Например на един от хубавите плажове около Созопол, този на Каваците, миналата година, когато все още не се бяха възстановили пътуванията заради пандемията, ползването на сянката с два шезлонга излизаше 15 лева. По морето са недоволни: Туристите са много, но бедни

Тази година обаче таксата е скочила на 25 лева заради очакванията за повече чужденци. Нов скок на цените по морето

Намаления на цените по плажовете от този сезон вече не се предлагат, като средната цена за наемане на чадър е 10 лева. Измислиха нова такса по морето: запазване на чадър

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Нова "екстра" по морето: Пуф за 6 лв.

Кафета по 8 лв. на плажа обезсмислят безплатните чадъри (СНИМКА)

Колко ще ни струва лятната почивка през 2022 г.?

Паркирането по морето струва колкото нощувката

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички