Ол инклузив хотели по Българското Черноморие предлагат остатъци


Ол инклузив хотели по Българското Черноморие предлагат остатъци
Снимка: iStock/Guliver

28790

Готвачите в хотелите, които предлагат евтино настаняване на база ол инклузив, превръщат останалата от обяд храна в претоплена храна за вечеря. Останалите от закуската храни пък се преправят в ястия за обедното меню. Запечените бутчета, сервирани на туристите на обяд се превръщат в порции пиле с ориз или картофи, сервирани за вечеря. Това споделя за „Телеграф“ Албена Иванова, работила като готвач в хотел на Българското Черноморие и разказва трикове от кухнята. Каква ще е цената за седмица "ол инклузив" по Българското Черноморие?

Задължение и изобретателност

Готвачите са задължени да оползотворяват всички остатъци. Те префасонират застоялите зеленчуци в „зеленчукова супа по френски“, а неизядената от обяд печена скумрия се превръща в нова вечеря, но този път замаскирана със сметанов сос или гарнирана с домати. Изобретателността на готвачите е толкова голяма, че кус-кусът от сутрешната закуска се превръща в пълнеж за чушки, а ястието се предлага на гостите, като пълнени чушки с ориз. Неизядените кюфтета на скара, се появяват на следващия ден като ново ястие, полято с доматен сос.

След закуската готвачи преправят останалите макарони в екзотични обедни ястия с дребни късчета месо, нещо средно между спагети и българска яхния. Останалите пържени яйца се превръщат в миш-маш, а варените яйца, добавени към варени картофи с майонеза, стават яйчено предястие за обяд. Колко ще ни струва лятната почивка през 2022 г.?

В какво се превръща месото?

Същата процедура се повтаря и на вечеря. Неизяденото месо се измива и се запича наново гарнирано с ориз или картофи и се като чисто нова манджа. Стремежът да се пести, преправя и сервира повторно една и съща храна ражда истински кулинарни шедьоври с абсурдни комбинации като ориз или боб с картофи. Понякога към тях се добавят и кренвирши, в случай, че са останали от закуската.

За да се имитира разнообразие се набляга на картофите и тестените изделия, тъй като са най-евтини. За обяд обикновено се предлагат няколко вида пици и спагети, и всички варианти на картофите – пържени картофи, салата от варени картофи, картофени кюфтета, картофено пюре, огретен. Същото се повтаря и на вечеря – пиле с картофи, постно с картофи, картофи, запечени с яйца. Цените по морето: Цаца за 10 лв., вода за 12 лв., салата за 35 лв.

Количество за сметка на качеството

Ол инклузивът се води най-евтината форма на туризъм, без добавена стойност за местния бизнес. Според експерти от бранша заради желанието да се изкарат максимални печалби за сметка на качеството този вид туризъм постепенно излиза от мода. Допреди няколко години по Черноморието трудно можеше да се намери хотел само за нощувка. Ол инклузив се оказа печеливш вариант за хотелиерите, но заради лошото качество туристите започнаха да го избягват.

Същевременно обаче заради отлива на туристи и засиления контрол все повече хотели наблягат на качеството. По думите на проф. д-р Стоян Маринов от Икономическия университет, член на УС на Варненската туристическа камара, ако преди е имало много сигнали от туристи, заради лош ол инклузив в хотелите по морето, то сега не е така. Според него обаче не страхът от глобите, а осъзнаването, че от доволния турист се печели повече, е довело до промяна в настаняването, храненето и отношението към гостите през почивката им. Топ 10 на най-евтините ол инклузив дестинации. Сред тях е и България

Тонове фалшив алкохол 

Според бармани с дългогодишен опит и наблюдения 10-тонна цистерна с фалшив алкохол изпиват туристите на сезон в ол инклузивен хотел по морето. Ол инклузивът печели най-много от фалшивия алкохол. Той се зарежда от нелегални производители, задоволяващи търсенето на хотели и крайбрежни заведения през сезона. Твърди се, че цената на бутилка от 700 милилитра фалшива българска водка излиза около 1-2 лева, а шише отлежало „марково“ уиски е около 4-5 лева, при условие, че оригиналът е десетократно по-скъп. Третокласни хотели в Слънчев бряг пък въведоха нов вид ол инклузива. Те предлагат пакет ол инклузив дринкс, включващ нощувка и мокър бар за целия престой. Той включва всички видове твърд алкохол и наливна бира, но не включва храна. Нестандартният ол инклузив е печеливш ход и привлича туристи в неатрактивни хотели по родното Черноморие. Почивката по морето излиза солено

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Българите преоткриват родното Черноморие

Високи цени ни дебнат по морето през уикенда

Турция не се отказва от ол инклузива и шведските маси

Колко струваше почивката по морето миналата година - четете тук

Бум на туристи в малките курорти по морето

По морето са недоволни: Туристите са много, но бедни

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички