Чадър и шезлонг срещу кафе - това си остава гръцка марка


Чадър и шезлонг срещу кафе - това си остава гръцка марка
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

5747

Чадър и шезлонг срещу едно кафе - това си остава практика в Гърция. В това увери главният секретар на гръцкото министерство на туризма Олимпия Анастасопулу в интервю за БНР, като така опроверга появили се такива слухове.

"Напротив, навсякъде в Гърция, не само в северните ѝ части, може да откриете плажове, където да изпиете кафето или безалкохолното си и да използвате чадър и шезлонг. Българските туристи са очаквани с удоволствие в цяла Гърция, при това при същите условия, както досега", заяви Анастасопулу.

Според нея е възможно слуховете, че тази практика е отпаднала, да са станали факт заради скорошни  публикации за остров Миконос, където бяха открити редица строителни нарушения при плажните барове и заведения. Те бяха затворени и предстои да бъдат премахнати.

Много гръцки плажове са с входна такса, която това лято варира от 6 до 10 евро на човек и двойно по-малко за дете. Тази такса покрива ползване на чадър, а някъде и на шезлонг. Напълно безплатни са само общинските плажове, но те рядко са с чадъри.

Това лято цената на кафето или популярното гръцко фрапе на плажа е минимум 4 евро, докато предни години в масовия случай беше 3 евро. Повишени са цените и на други напитки и храни в плажните заведения. Пресен сок е 7 евро, а сандвич - 15, пише в. "Сега".

С 25-30% са скочили цените в заведенията в южната ни съседка заради поскъпването на хранителните продукти. Еднa cĸpoмнa вeчepя зa двaмa в oбиĸнoвeнa тaвepнa, ĸoятo минaлaтa гoдинa e cтpyвaлa oĸoлo 40 eвpo, вeчe e минимyм 60 eвpo, cпoдeлят ĸлиeнти. С минимум 25% по-високи са и цените на хотелските нощувки. Така гръцкото море се оказва скъпо и за самите гърци - всеки втори грък това лято не може да си позволи почивка, оповестиха тези дни от Гръцкия съюз на потребителите.

На островите поскъпването както на хотелите, така и на плажните услуги и заведенията за хранене е толкова високо, че отблъсква дори платежоспособните туристи. С около 20% са намалели резервациите за популярни острови като Миконос и Санторини, съобщава БНР.

ОЩЕ по темата: Уикенд край морето? Паралия Офринио е най-близо до София

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички