Уикенд край морето? Паралия Офринио е най-близо до София


Уикенд край морето? Паралия Офринио е най-близо до София
Снимка: Instagram

68735

В летните жеги често мечтаем за морето. Иска ни се да се опънем на плажа с нещо разхладително, да се наслаждаваме на вълните и да забравим всички проблеми и тревоги.

Има много красиви плажове, които са изключително близо до София. Може би не знаете, но петте най-близки плажа до столицата изобщо не са на Българското Черноморие, а в Гърция и то на по-малко от 4 часа път?

Всъщност най-близкият плаж до София не е този в Бургас – на 383 км, а около 100 километра по-близо – в Паралия Офринио – на едва 285 км. От Благоевград, Сандански, Хасково, Кърджали, Пловдив и региона северният бряг на Егейско море разстоянието е още по-малко.

Близостта на тези плажове и чудесните условия за почивка са основната причина, поради която в последните години все повече българи прекарват отпуската си на гръцкото море.

С общо 13 676 км брегова ивица и над 1000 острова, 227 от които – населени, Гърция е най-предпочитаната плажна дестинация на Европа, като само Норвегия разполага с повече море, но условията далеч не са удачни за плаж.

Малкото селце Паралия Офринио, познато още като Тузла, е наистина оживен курорт, макар че постоянните му жители са едва няколкостотин. През летните месеци потокът от туристи е много голям, а сред тях има много млади хора.

Курортът се намира на 64 км югозападно от град Кавала и на 20 км от Аспровалта. Името в превод означава Плаж на Офринио, а от плажа се открива страхотна гледка към третия ръкав на Халкидики, където е полуостров Атон (Света гора).

Паралия Офринио има впечатляваща плажна ивица дълга цели 17 км. Плажът е смес между фин пясък и камъни, но за сметка на това е чист и поддържан. Има пристанище, откъдето можете да си купите току-що уловена риба и морски дарове.

Как се стига до Паралия Офринио?

Селцето е разположено на залива Орфано (Струмския залив) и е сред най-близките морски курорти до ГКПП Кулата. След преминаване на граничния пункт, трябва да шофирате през Серес и Неа Зихни. Хваща се пътният възел при Амфиполи, където се пресича Виа Игнатия и след 3-4 км на изток се стига до Паралия Офринио.

Пътуването до морския курорт отнема около 3-4 часа, в зависимост от натовареността на граничния пункт. Добре е да се тръгне през нощта или много рано сутринта, за да се избегне евентуален натоварен трафик и задръствания.

Какво предлага курортът?

Мястото не е подходящо за хора, които предпочитат забележителностите, тъй като в селото почти няма такива. Недалеч от плажа се намира църквата "Преображение Господне".

На отсрещната страна на залива Орфано е разположен Атон (Света гора) – единствената "автономна монашеска държава" в света. Тя заема Атонския ръкав от Халкидическия полуостров и е едно от най-значимите места за православието и монашеството, с богато културно историческо наследство.

На 30 км от Паралия Офринио пък се намира пещерата Алистрати – една от най-големите и красиви пещери в Гърция, известна с причудливите си скални образувания. Пещерата се е образувала в карстовите скали на местността Петрото ("петра" от гр. – "камък") преди над 2 млн. години през Плейстоцена. Част е от подземната система на река Драматица, заедно с други 4 пещери в близост.

Алистрати е забележителна както с внушителните си размери, така и с богатството от скални форми и биологични видове. Спускащите се сталактити са с дължина над 10 м, а сталактоните достига до 35 м. Общата дължина на Алистрати е 3 км, като допускат туристите едва 1 км навътре до 45 м под земната повърхност.

Но в Паралия Офринио най-подходящата дейност си остава плажуването. Курортът разполага със свободни зони без чадъри и шезлонги. Има и много плажни барове, където срещу минимална консумация получавате безплатно тези плажни принадлежности.

Такъв е плажният бар La Costa, разположен в началото на плажната алея. Минималната консумация на човек е около 3,50 евро, колкото цената на едно фрапе и срещу тази сума освен него получавате бутилка вода и си резервирате безплатно шезлонг, масичка и чадър до края на деня. Плажуването в Гърция е много по-евтино от това у нас

Ако предпочитате да сте на първа линия, е добре да отидете възможно най-рано, например около 9:00 часа, тъй като барът е сред най-популярните и шезлонгите се запълват бързо.

Всичко необходимо за престоя

В Паралия Офринио има хотели, които дори си имат собствен плаж. Въпреки това нелош вариант остават и предлаганите апартаменти и къщи за гости в платформата Airbnb.

В курортното градче има и семейни хотели или квартири, както и цели къщи, като дори не е нужна и резервация, тъй като има богат избор. Ако сте с ограничен бюджет, това е много добра възможност, тъй като ще може сами да си приготвяте храната.

В Паралия Офринио има няколко пекарни, в които се предлагат традиционни гръцки закуски, различни плажни барове и десетки таверни, в които да опитате типични за южната ни съседка ястия, предимно пресни морски дарове.

Освен че е огромен, плажът Офринио Бийч е известен с големия си детски център – кафене с надуваема водна пързалка, хамаци, батути и специални столчета за децата.

Градчето разполага с приятни места за вечеря и забавление. Терасите на крайбрежните таверни са с изглед към залива. Освен това има и нощни клубове и коктейл барове. Помислено е и за най-малките, като курортът разполага и с увеселителен парк и детски кътове.

Още от Пътешествия и забавление


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички