ОПЕК повиши прогнозата си за ръст на световното търсене на петрол


ОПЕК повиши прогнозата си за ръст на световното търсене на петрол
Снимка: iStock

625

ОПЕК увеличи прогнозата си за ръст на световното търсене на петрол през 2024 г. с 2,25 млн. барела на ден през 2024 г. до 104,46 млн. барела дневно. През 2025 г. се очаква потреблението на петрол да се увеличи с още 1,85 млн. барела на ден до 106,31 млн. барела дневно, се казва в докалда на ОПЕК за май, оповестен днес. И двете прогнози са непроменени спрямо април месец.

Това е последният доклад преди срещата на ОПЕК+, която групира ОПЕК и съюзниците, водени от Русия, на 1 юни, за да реши дали да удължи доброволното съкращаване на добива на петрол през втората половина на 2023 г. ОПЕК изрази оптимистичен тон по отношение на икономическите перспективи.

„Въпреки някои рискове за понижаване, продължаващата инерция, наблюдавана от началото на годината, може да създаде допълнителен възходящ потенциал за глобалния икономически растеж през 2024 г. и след това“, се казва в доклада на ОПЕК.

ОПЕК+ приложи серия от съкращения на добива от края на 2022 г., за да подкрепи пазара. Последното намаление от 2,2 млн. барела на ден е в сила до края на юни, освен ако не бъде удължено, както някои източници от ОПЕК+ казаха, че е възможно.

Снимка: iStock

Има по-голямо от обичайното разделение между прогнозистите за силата на растежа на търсенето на петрол през 2024 г., отчасти заради различията относно темповете на прехода на света към по-чисти горива.

МАЕ, която представлява индустриализираните страни и прогнозира, че търсенето на петрол ще достигне връх до 2030 г., прогнозира повишение от 1,2 млн. барела на ден, като се очаква да актуализира данните си в сряда.

ОПЕК смята, че потреблението на петрол ще продължи да нараства през следващите две десетилетия и не прогнозира пик.

ОПЕК също заяви, че ще спре да публикува изчисление на световното търсене на собствения си суров петрол – цифра, която се разглежда като индикатор за силата на пазара – и ще се съсредоточи върху търсенето на петрол от ОПЕК+.

Снимка: iStock

Този ход „демонстрира солидарност и единство“ в рамките на ОПЕК+ и премахва „потенциала за недоразумения“. ОПЕК+ работи заедно от 2016 г. чрез пакт, наречен Декларация за сътрудничество (DoC).

Източник от ОПЕК+ е завил пред Reuters, че ходът отразява факта, че търсенето на ОПЕК+ вече е по-уместно, тъй като DoC в момента е рамката за сътрудничество на петролния пазар.

В доклада ОПЕК прогнозира търсенето на DoC суров петрол за 2024 г. на 43,2 млн. барела на ден, спрямо световното търсене на петрол от 104,5 млн. барела на ден, и заяви, че групата е произвела 41,02 млн. барела на ден през април, под очакваното търсене.

Самата ОПЕК изпомпва 26,58 млн. барела на ден през април, спад от 48 000 барела на ден, се казва в доклада.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цените на петрола запазват курса в очакване на нови данни за инфлацията в САЩ и ОПЕК

МАЕ повиши за трети път прогнозата си за търсенето на петрол през 2024 година

Цената на петрола поскъпва заради напрежението в Червено море и въпреки решението на Ангола да напусне ОПЕК

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79731
  • GBP
    1
    2.29881
  • JPY
    100
    1.14685
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички