Цените на петрола поддържат курса на фона на очаквания ръст на търсенето на гориво в САЩ


Цените на петрола поддържат курса на фона на очаквания ръст на търсенето на гориво в САЩ
Снимка: iStock

576

Цените на петрола се повишиха във вторник, подкрепени от очакванията за по-силно търсене на гориво в САЩ през лятото, преди ОПЕК+ да вземе решение за производствената си политика за заседанието си на 2 юни, предава Reuters.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент за юли поскъпнаха с 6 цента до 83,16 долара за барел, а тези за август – с 5 цента до $82,93. Фючърсите върху американския суров петрол WTI за юли достигнаха цена от 78,80 долара за барел, което е повишение с 1,08 долара, или 1,39%, спрямо петък, след като се търгуваха без сетълмент през почивния ден в САЩ по случай Деня в памет на загиналите във войните.

Цените на петрола се повишиха с над 1% в понеделник при приглушена търговия поради официалните празници във Великобритания и САЩ след неблагоприятна седмица, белязана от влошаване на перспективите за скорошно намаление на лихвените проценти от Фед.

Очакванията за силно търсене на гориво с началото на летния сезон на шофиране в САЩ оказаха известна ценова подкрепа.

Снимка: iStock

Въпреки общото мнение, че по-високите за по-дълго време лихвени проценти могат да доведат до слаб растеж на търсенето на петрол, „данните за мобилността в реално време показват, че растежът на търсенето на петрол още е като цяло стабилен“, казва анализаторът на UBS Джовани Стауново в бележка до клиенти.

Що се отнася до въздушния транспорт, броят на местата в САЩ за вътрешните полети за май се е увеличил с 5% на месечна база и почти 6% на годишна база до малко над 90 млн., сочат данни от компанията за анализ на полети OAG, надминавайки нивата от 2019 г.

Броят на местата за международни полети за май е нараснал с 11% на годишна база до около 14,2 млн., като нивата също са с 8% по-високи от същия период на 2019 г., става ясно още от данните.

Междувременно всички погледи ще бъдат насочени и към предстоящата онлайн среща на ОПЕК+ на 2 юни, където търговците и анализаторите очакват съкращенията на производството да останат в сила и да стимулират допълнително цените.

Снимка: iStock

„Очакваме цените на петрола да се повишат през следващите дни поради очакваното продължаващо доброволно съкращаване на добива от производителите на петрол и нарастващите перспективи за облекчаване на паричната политика на САЩ“, казва Сатору Йошида, стоков анализатор в Rakuten Securities.

Йошида добави, че началото на сезона за шофиране в САЩ също ще осигури подкрепа.

По-рано трима източници от страните от ОПЕК+ заявиха, че вероятно ще има удължаване на доброволните съкращения на добива с 2,2 млн. барела на ден през втората половина на годината.

Допълнителна подкрепа за цените оказаха възходящите очаквания за търсене от Китай, след като Пекин създаде третия си планиран държавен инвестиционен фонд, за да стимулира полупроводниковата си индустрия.

„Разширявайки положителния импулс от последните две сесии, цените на суровия петрол изглежда се стабилизираха във вторник сутринта, тъй като отдръпването на щатския долар също подпомага възходящите перспективи“, отбелязва Приянка Сачдева, старши пазарен анализатор във Phillip Nova.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Преди срещата на ОПЕК+: Цените на петрола с обрат след миналата седмица

Цените на петрола отстъпват четвърти ден, след сигнала на Фед за ръст на лихвите 

Очакванията за по-високи лихви на Фед задържат посоката на цените на петрола

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80095
  • GBP
    1
    2.31794
  • JPY
    100
    1.16529
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички