Очакванията за по-високи лихви на Фед задържат посоката на цените на петрола


Очакванията за по-високи лихви на Фед задържат посоката на цените на петрола
Снимка: iStock

1051

Цените на петрола се понижават за трета поредна сесия поради очакванията, че Федералният резерв може да запази лихвените проценти в САЩ по-високи за по-дълго време, тъй като инфлация в страната остава все така упорита. Това може да повлияе на потреблението на гориво в най-големия потребител на петрол в света, предава Reuters.

В сряда фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поевтиняха с 1,25 евро, или 1,51%, до 81,63 долара за барел, а фючърсите върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) – с 1,25 евро, или 1,59%, до 77,41 долара.

Цените на петрола се понижиха с около 1% във вторник. Вчера централни банкери от Фед заявиха, че предпочитат да изчакат още няколко месеца още няколко месеца, за да се увери, че инфлацията наистина се е върнала към целта си от 2%, преди да намалят лихвените проценти.

По-високите разходи по заемите могат да забавят икономическия растеж и да окажат натиск върху търсенето на петрол.

Снимка: iStock

Според пазарни източници, цитиращи данни на Американския петролен институт (API) във вторник, запасите от суров петрол и бензин в САЩ се повишиха миналата седмица, докато дестилатите са намалели.

Преди празника този уикенд, Деня на паметта, който дава началото на пиковия летен активен сезон на шофиране в САЩ, цените на бензина на дребно паднаха за четвърта поредна седмица. Цените на дизела в САЩ, ключов рафиниран продукт както за промишления сектор, така и за транспорта, също се понижиха.

Инвеститорите сега очакват протокола от последното заседание на Фед и седмичните данни за петролните запаси в САЩ от Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA), които ще бъдат публикувани по-късно днес.

„Протоколите на Федералния комитет по отворените пазари (FOMC) ще бъдат разгледани внимателно за оценката на Фед за неравномерната инфлация през първото тримесечие и знаци за времето и степента на потенциални намаления на лихвените проценти през 2024 г.“, казват анализатори от ANZ в доклад. „Това е по-скоро подход на изчакване и да видим „какво ни казват данните“.

Европейската централна банка почти обеща намаление на лихвените проценти на 6 юни на фона на по-положителни икономически перспективи в еврозоната. Председателят на финансовата институция Кристин Лагард заяви в интервю, излъчено във вторник, че е „наистина уверена“, че инфлацията във валутния съюз е под контрол.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цените на петрола с рязък обрат заради високите лихви в САЩ

Цените на петрола се повлияха от политическата несигурност във водещи производителки

Цените на петрола напът да отбележат седмичен ръст за първи път от седмици

Цените на петрола запазват посоката на фона на данните за инфлация в САЩ

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.3227
  • JPY
    100
    1.16557
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички