Цените на петрола се повлияха от политическата несигурност във водещи производителки


Цените на петрола се повлияха от политическата несигурност във водещи производителки
Снимка: iStock

923

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поскъпнаха в понеделник на фона на политическата несигурност в основните страни производителки, след като президентът на Иран загина при катастрофа с хеликоптер, а саудитският престолонаследник отмени пътуване до Япония заради здравословни проблеми с краля, предава Reuters.

Сортът Брент поскъпна с 10 цента, или 0,1%, до 84,08 долара за барел, след като по-рано цената му се повиши до 84,30 долара, което е най-високата му стойност от 10 май. Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) за юни поскъпнаха с 5 цента до 80,01 долара за барел, след като по-рано достигнаха 80,23 долара – най-високата стойност от 1 май.

Иранският президент Ебрахим Раиси и външният министър на страната загинаха при катастрофа на хеликоптер в планински, съобщи ирански официален представител в понеделник. Спасителните екипи са открили останките в провинция Източен Азербайджан.

Същевременно престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман отложи посещението си в Япония, поради здравословен проблем на крал Салман, обяви главният секретар на японския кабинет Йошимаса Хаяши.

Снимка: iStock

Държавната информационна агенция на Саудитска Арабия съобщи в неделя, че 88-годишният крал Салман ще бъде подложен на лечение заради възпаление на белите дробове.

„Ако здравословното състояние на бащата се влошено, това ще увеличи несигурността, която вече витае на енергийните пазари тази сутрин след новината, че иранският президент е починал“, коментира анализаторът на IG Markets Тони Сикамор.

Той добави, че на този фон цената на WTI може да достигне до 83,50 долара.

Сортът Брент завърши предходната седмица с поскъпване от около 1%, което е първият му седмичен ръст от три седмици, докато WTI се повиши с 2% поради подобрените икономически показатели от САЩ и Китай, най-големите потребители на петрол в света.

Снимка: iStock

Въпреки нестабилността в региона цените на петрола леко се промениха.

„Пазарът на петрол остава до голяма степен обвързан в диапазона и без какъвто и да е свеж катализатор вероятно ще трябва да изчакаме яснота около политиката за добив на ОПЕК+, за да излезем от този диапазон“, каза Уорън Патерсън, ръководител на стратегията за суровини в ING.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, известни като ОПЕК+, ще се срещнат на 1 юни.

Вашингтон се възползва от неотдавнашния спад в цените на петрола, като заяви в края на миналата седмица, че е купил 3,3 млн. барела петрол на цена от 79,38 долара за барел, за да помогне за попълването на своя стратегически петролен резерв след мащабна продажба от запасите през 2022 г.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цените на петрола напът да отбележат седмичен ръст за първи път от седмици

Цените на петрола запазват посоката на фона на данните за инфлация в САЩ

Обрат в цените на петрола заради данните за запасите в САЩ 

Цените на петрола запазват курса в очакване на нови данни за инфлацията в САЩ и ОПЕК

Цените на петрола значително повлияни от силния долар и слабото търсене

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80095
  • GBP
    1
    2.31794
  • JPY
    100
    1.16529
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички