Цените на петрола напът да отбележат седмичен ръст за първи път от седмици


Цените на петрола напът да отбележат седмичен ръст за първи път от седмици
Снимка: iStock

945

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в петък, като сортът Брент е напът да запише първото си седмично повишение от три седмици благодарение на признаци за подобряване на световното търсене на фона на по-силни икономически данни, идващи от Китай и САЩ, пише Reuters.

Цените на суровия петрол Брент поскъпна с 39 цента, или 0,47%, до 83,66 долара за барел. Фючърсите на американския лек суров петрол WTI се повиши с 22 цента, или 0,28%, до 79,45 долара за барел.

Очаква се фючърсите на Брента да се покачат с около 1% на седмична база, а тази на WTI – с 1,5%.

„Цените на суровия петрол WTI изглежда са намерили краткосрочен праг при около 78,40 щатски долара на барел след спад от 9% от 26 април до изминалата седмица поради няколко окуражаващи фактора, като две последователни седмици на спад на запасите от суров петрол в САЩ и повече предстоящи за стимулиране от Китай“, казва старши пазарен анализатор на OANDA Келвин Уонг, като визира потенциалната програма за изкупуване на непродадени жилища директно от строителни предприемачи.

Снимка: iStock

Пазарите бяха подкрепени и от ръста на промишленото производство в Китай с 6,7% на годишна база през април, тъй като възстановяването на производствения сектор набира скорост, а това сочи за вероятно по-голямо търсене.

Спадовете в запасите от петрол и рафинирани продукти в големите глобални търговски центрове също създадоха оптимизъм относно растежа на търсенето на петрол, обръщайки тенденцията на нарастващи запаси, която натежа върху цените на суровия петрол през предходните седмици.

Последните икономически показатели от САЩ подхраниха оптимизма относно глобалното търсене. Потребителските цени в САЩ са се повишили по-малко от очакваното през април, показаха данни в сряда, като това даде тласък на очакванията за намаляване на лихвените проценти в страната.

Тези очаквания бяха допълнително подкрепени от данните в четвъртък, които показаха стабилизиране на пазара на труда в САЩ.

По-ниските лихвени проценти биха могли да помогнат за смекчаване на щатския долар, което ще направи петрола по-евтин за инвеститорите, притежаващи други валути, и ще стимулира търсенето.

Снимка: iStock

От страна на предлагането инвеститорите най-вече чакат посока от предстоящата среща на ОПЕК+ на 1 юни, която вероятно ще се проведе онлайн

Удължаването на съкращенията на добива на петрол от страна на ОПЕК+ след юни вероятно ще доведе до стабилизиране на цените в средносрочен план, казва Уонг от OANDA.

„Виждаме три възможни сценария за изхода от срещата от 1 юни: удължаване, отмяна или пълно премахване на доброволните съкращения от 2,2 млн. барела на ден. Нашият сегашен модел се основава на постепенно отменяне на съкращения през второто полугодие на 2024 г.“, посоччиха анализаторите на ANZ в бележка до клиенти.

„Виждаме три възможни сценария за изхода от срещата от 1 юни: удължаване, отмяна или пълно премахване на доброволните съкращения от 2,2 млн. барела на ден. Нашият сегашен модел се основава на постепенно отменяне на съкращения през второто полугодие на 2024 г.“, посочиха анализаторите на ANZ в бележка до клиенти.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цените на петрола запазват посоката на фона на данните за инфлация в САЩ

Обрат в цените на петрола заради данните за запасите в САЩ 

Цените на петрола запазват курса в очакване на нови данни за инфлацията в САЩ и ОПЕК

Цените на петрола значително повлияни от силния долар и слабото търсене

Цените на петрола запазват посоката, стимулирани от данните от Китай и Близкия изток

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80095
  • GBP
    1
    2.31794
  • JPY
    100
    1.16529
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички