Цените на петрола с рязък обрат заради високите лихви в САЩ


Цените на петрола с рязък обрат заради високите лихви в САЩ
Снимка: iStock

13421

Цените на петрола се понижиха във вторник, тъй като инвеститорите очакват упоритата инфлация в САЩ и по-високите лихвени проценти да потиснат потребителското и индустриалното търсене, предава Reuters.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент паднаха с 55 цента, или 0,66%, до 83,13 долара за барел. Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate поевтиняват с 58 цента, или 0,73%, до 79,22 долара за барел.

И двата бенчмарка се понижиха с по-малко от 1% в понеделник, след като представители на Федералния резерв на САЩ заявиха, че очакват да видят повече признаци за забавяне на инфлацията, преди да обмислят намаляване на лихвените проценти.

„Опасенията за по-слабо търсене доведоха до повече разпродажби, тъй като перспективата за намаляване на лихвите от Фед изглежда по-далечна“, заяви анализаторът Тошитака Тазава от Fujitomi Securities.

Снимка: iStock

В понеделник зам.-председателят на Фед Филип Джеферсън заяви, че е твърде рано да се каже дали забавянето на инфлацията е „дълготрайно“. Председателят на Фед в Атланта Рафаел Бостик пък посочва, че ще е „необходимо известно време“, за да може централната банка да бъде уверена, че забавянето на растежа на цените е устойчиво.

По-ниските лихвени проценти намаляват разходите по заемите, като освобождавати средства, които биха могли да стимулират икономическия растеж и търсенето на „черно злато“.

От друга страна, пазарът изглежда слабо засегнат от политическата несигурност в две основни страни производителки на петрол.

Иранският президент Ебрахим Раиси, хардлайнер и потенциален наследник на върховния лидер аятолах Али Хаменей, загина при катастрофа с хеликоптер в неделя. Отделно престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман отложи пътуване до Япония заради здравоето на своя баща.

Снимка: iStock

„Смъртта на иранския президент и здравословният проблем на саудитския крал не изглежда да влияят много на пазара, тъй като не е ясно дали ще имат непосредствено въздействие върху енергийната политика“, смята Тазава.

Инвеститорите се фокусират и върху доставките от Организацията на страните износителки на петрол и нейните филиали, известни заедно като ОПЕК+. Членовете на организацията ще заседават на 1 юни, за да определят политиката на добив. Те ще обсъдят и дали да удължат доброволното съкращаване на добива на някои членове от 2,2 млн. барела на ден.

„Цените остават в очакване на катализатор, който да доведе до пробив на текущия диапазон, като още се наблюдават всякакви геополитически развития, заедно с данните за петролните запаси тази седмица“, каза Йеп от IG.

ОПЕК+ може да удължи някои доброволни съкращения на добива, ако търсенето не се повиши, заявиха пред Reuters хора, запознати с въпроса.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цените на петрола се повлияха от политическата несигурност във водещи производителки

Цените на петрола напът да отбележат седмичен ръст за първи път от седмици

Цените на петрола запазват посоката на фона на данните за инфлация в САЩ

Обрат в цените на петрола заради данните за запасите в САЩ 

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80095
  • GBP
    1
    2.31794
  • JPY
    100
    1.16529
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички