Цената на петрола поскъпва заради напрежението в Червено море и въпреки решението на Ангола да напусне ОПЕК


Цената на петрола поскъпва заради напрежението в Червено море и въпреки решението на Ангола да напусне ОПЕК
Снимка: iStock

1489

Цените на петрола се повишават с до 1% в петък, тъй като напрежението в Близкия изток продължава след атаките на хутите срещу кораби в Червено море, а решението на Ангола да напусне ОПЕК повдигна въпроси за ефективността на групата в това да поддържа цените високи, пише Reuters.

Фючърсите върху европейския сорт Брент поскъпват със 74 цента, или 0,93%, до 79,90 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate се повишиха с 81 цента, или 1,1%, до 74,70 долара за барел.

И двата бенчмарка са поскъпнали с над 4% за втора поредна седмица, тъй като опасенията за корабоплаването в Червено море подкрепиха цените.

Все повече морски превозвачи избягват маршрута Червено море заради атаките срещу кораби на на йеменската въоръжена групировка на хутите, които причиняват прекъсвания в световната търговия през Суецкия канал, през който се осъщестява около 12% от световната търговия.

Снимка: iStock

Германската Hapag-Lloyd и хонконгската OOCL бяха компаниите, които последно заявиха, че ще пренасочат корабите си, преминаващи през морския маршрут или няма да плават оттам изобщо.

Във вторник САЩ започнаха международна операция за защита на търговията в Червено море, но хутите отвърнаха, че ще няма да спрат атаките си.

ОЩЕ: Цената на петрола е напът да сложи край на печелившата си серия на фона на нарастването на запасите в САЩ

Анализатори твърдят, че въздействието върху доставките на петрол досега е ограничено, тъй като по-голямата част от суровия петрол от Близкия изток се изнася през Ормузкия проток.

Цените на петрола може да се възстановят „заради геополитическите конфликти и прилагането на съкращенията на добива от ОПЕК“, смята Леон Ли, анализатор в CMC Markets в Шанхай.

Снимка: iStock

„Така че през януари следващата година вероятно ще станем свидтелеи на малък дефицит в предлагането, като цената на барел WTI може да се повиши до дипазона между 75 и 80 долара за барел“, посочва той.

Саудитска Арабия, Русия и други членки на ОПЕК+, които изпомпват над 40% от световния петрол, се споразумяха за доброволни съкращения на добива в общ размер на близо 2,2 млн. барела на ден за първото тримесечие на 2024 г.

Ограничавайки допълнителните ръстове на цените обаче, петролният министър на Англоа заяви в четвъртък, че членството на страната в ОПЕК не е в неин интерес. По-рано Ангола се обяви срещу решението на по-широкия алианс (ОПЕК+) да намали квотата за добив на петрол на страната през 2024 г.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цената на петрола отчита лек ръст, докато търговците следят напрежението в Червено море

Цените на петрола са разнопосочни на фона на напрежението в Червено море

Цените на петрола се насочват към първия си седмичен ръст от два месеца

Петролът пое нагоре, подкрепен от нарасналия оптимизъм за търсенето след заседанието на Фед

Цената на петрола продължава да се понижава преди заседанието на Фед за лихвите

Цената на петрола се повиши преди ключовите решения за лихвените проценти

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички