Цената на петрола продължава да се понижава преди заседанието на Фед за лихвите


Цената на петрола продължава да се понижава преди заседанието на Фед за лихвите
Снимка: iStock

1593

Цените на петрола се понижават в сряда в азиатската търговия, продължавайки спада си от над 3% до 6-месечно дъно в предишната сесия заради опасения около свръхпредлагането и търсенето, предава Reuters.

Фючърсите върху сорта Брент се понижават с 57 цента, или 0,78%, до 72,67 долара за барел, а върху американския сорт WTI – с 56 цента, или 0,82%, до 68,05 долара за барел.

Пазарът се срина в предишната сесия, след като по-слабите от очакваното данни за инфлацията в САЩ за ноември засилиха мнението, че е малко вероятно Федералният резерв да намали основните лихви в началото на следващата година, което би натежало върху потреблението.

В същото време средният обем на износа на руски петрол е скочил до най-високото си ниво от юли, казват анализатори на ANZ. Това засилва опасенията за свръхпредлагане и допълнително хвърля съмнение за скорошното споразумение за намаляване на добива от ОПЕК+.

В последния си доклад Администрацията за енергийна информация на САЩ също повиши прогнозата си за предлагането през 2023 г. с 300 000 барела на ден до 12,93 млн. барела на ден спрямо предишните си прогнози.

Снимка: iStock

Мечите перспективи поставят петрола напът към още спадове тази седмица, продължавайки тенденцията на 7 поредни седмични понижения.

Срещата по паричната политка на американската централна банка, която завършва в сряда, ще определи посоката на пазарите, казва Тина Тенг, пазарен анализатор в CMC Markets. „По-ястребова позиция на Фед от очакваното може да доведе до допълнително намаление на цените на петрола“, посочва тя.

ОЩЕ: Цената на петрола се повиши преди ключовите решения за лихвените проценти

До голяма степен се очаква Фед да запази лихвите без промяна. Инвеститорите обаче ще се фокусират върху мнението върху мнението на централните банкери за икономиката и на какво ниво виждат лихвите през следващите тримесечия.

ООн в сряда прие резолюция, с която призовава за незабавно спиране на огъня в Газа. Президентът Джо Байдън предупреди, че Израел започва да губи международна подкрепа заради убитите цивилни.

Климатичниата конференция COP28 навлиза в последните часове на преговорите в сряда сутрин, докато правителствата продължават да обсъждат бъдещето на петрола и други изкопаеми горива. Проектосделка от понеделник е критикувана, че не призовава за постепенно спиране на изкопаемите горива.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цената на петрола се покачва заради покупки за стратегическия резерв на САЩ

Цените на петрола вървят към понижение за седма поредна седмица

Цените на петрола са разнопосочни заради опасения за търсенето на Китай и съкращенията на ОПЕК+

Цената на петрола с неясна посока на фона на съкращенията на добива на ОПЕК+

Петролът поевтиня в резултат на слабите данни от Китай и в очакване на срещата на ОПЕК+ 

Петролът поскъпва в очакване на срещата на ОПЕК+ и под натиска на буря в Черно море

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички