Цената на петрола се покачва заради покупки за стратегическия резерв на САЩ


Цената на петрола се покачва заради покупки за стратегическия резерв на САЩ
Снимка: iStock

1298

Цените на петрола се повишават в понеделник, продължавайки ръстовете за втора поредна седмица, след като усилията на САЩ да запълнят стратегическите си резерви предоставиха известна подкрепа. Опасенията за свръхпредлагане и по-слаб ръст на търсенето на горива през следващата година обаче остават, предава Reuters.

Фючърсите върху петрола сорт Брент се повишиха с 0,26%, или 20 цента, до 76,04 долара за барел, а върху американския WTI бяха 71,46 долара за барел, което е ръст от 0,32%, или 23 цента.

Цените и на двата договора скочиха с над 2% в петък, но отчетоха седми пореден седмичен спад – най-дългата им подобна серия от 2018 г., заради продължаващи опасения за свръхпредлагане.

Спадът в цените напоследък предизвика търсене от САЩ, които търсят до 3 млн. барела суров петрол за стратегическите си резерви с доставка за март 2024 г.

„Знаем, че администрацията на [американския президент Джо] Байдън е на пазара, опитвайки се да запълни резервите, което ще предоставя подкрепа“, коментира анализаторът на IG Тони Сикамор в бележка, добавяйки, че цените се подкрепят и от технически индикатори.

Снимка: iStock

Въпреки че Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците ѝ (ОПЕК+) обещаха да намалят добива с 2,2 млн. барела на ден през първото тримесечие, инвеститорите остават скептични, че предлагането ще се свие. Смята се, че ръстът на производството в страните извън ОПЕК ще доведе до излишно предлагане през следващата година.

RBC Capital Markets очаква намаляване на запасите със 700 000 барела на ден през първото полугодие, но само със 140 000 барела на ден за цялата година.

„Цените остават волатилни и без посока, докато пазарът не види ясни данни, които да поддържат доброволното намаляване на производството“, казват анализатори на RBC в бележка.

ОЩЕ: Цените на петрола вървят към понижение за седма поредна седмица

Тъй като пониженията на добива няма да бъдат приложени до следващия месец и данните за производство на ниво държави ще изследват след януари, следващите два месеца ще са волатилни, преди да има предварителна яснота за количествено измеримите данни за съответствие, добавят анализаторите.

Тази седмица инвеститорите очакват насоки относно лихвените политики от срещи в пет централни банки, включително Федералния резерв, и данни за инфлацията в САЩ за тяхното въздействието им върху световната икономика и търсенето на петрол.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цените на петрола са разнопосочни заради опасения за търсенето на Китай и съкращенията на ОПЕК+

Цената на петрола с неясна посока на фона на съкращенията на добива на ОПЕК+

Петролът поевтиня в резултат на слабите данни от Китай и в очакване на срещата на ОПЕК+ 

Петролът поскъпва в очакване на срещата на ОПЕК+ и под натиска на буря в Черно море

Петролът поскъпна в очакване на новите съкращения на добива от ОПЕК+

Цената на петрола Брент падна до под 80 долара за барел преди срещата на ОПЕК+

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички