Цената на петрола Брент падна до под 80 долара за барел преди срещата на ОПЕК+


Цената на петрола Брент падна до под 80 долара за барел преди срещата на ОПЕК+
Снимка: iStock

1506

Цените на петрола се понижават днес, като сортът Брент падна до под 80 долара за барел, докато инвеститорите очакват насрочената за по-късно през седмицата среща на ОПЕК+, на която трябва да бъдат договорени ограниченията в добива в началото на 2024 г.

Фючърсите на петрола от сорта Брент паднаха с 81 цента, или 0,65%, до 79.93 долара за барел, докато фючърсите на американския лек суров петрол бяха на 74,77 долара за барел, което е спад от 1,02 долара, или 0,77%.

И двата договора поскъпнаха леко миналата седмица, което беше първото повишение на цените от пет седмци, подкрепено от очакванията, че Саудитска Арабия и Русия може да удължат доброволните ограничения на производството и в началото на 2024 г., а ОПЕК+ може да обсъди планове за допълнително намаляване на добива.

Цените се сринаха в средата на миналата седмица, след като страните от ОПЕК и техните съюзници, включително Русия, отложиха среща на енергийните министри за 30 ноември, за да изгладят различията относно производствените цели за африканските производители.

Снимка: iStock

Оттогава групата е все по-близо до компромис, информира Reuters в петък, като се позовава на източници от ОПЕК+.

Анализаторите на ING заявиха, че пазарните нагласи остават отрицателни предвид спора в ОПЕК+ относно производствените квоти, но очакват Саудитска Арабия да продължи допълнителните ограничения в добива от 1 млн. барела на ден и в началото на следващата година.

„Ако това не се случи, цените на пазара ще бъдат поставени под още по-голям натиск, предвид излишъка през първото тримесечие на 2024 г.“, казват анализаторите от ING.

ОЩЕ: Цените на петрола остават без съществена промяна преди съкращенията на ОПЕК+

Преди срещата на ОПЕК+ износът на страните от ОПЕК е спаднал до 1,3 млн. барела на ден под нивата през април, според анализатори на Goldman Sachs, което е в съответствие с целевите нива на организацията относно предлагането.

„Все още очакваме продължаване на едноличните ограничения на Саудитска Арабия и Русия поне през първото тримесечие на 2024 г., въпреки че по-голямо ограничение от цялата група с цел застраховка също не е изключено“, посочват от банката.

Снимка: iStock

Обединените арабски емирства се очаква да увеличат износа на петрола от сорта Мурбан в началото на следващата година, когато влизат новите изисквания на ОПЕК+ и барелите се насочват към международния пазар заради поддръжката на рафинерии, според данни на трейдъри и на Reuters.

Международната агенция по енергетика заяви, че очаква лек излишък на глобалните петролни пазари през 2024 г., дори и ако страните от ОПЕК+ продължат ограниченията в добива и в началото на следващата година.

„Тъй като от МАЕ прогнозират, че търсенето на петрол в световен мащаб ще нарасне само с 0,9 млн. барела на ден през следващата година, спрямо 2,4 млн. барела на ден през 2023 г., ОПЕК+ ще трябва да демонстрира значителна дисциплина по отношение на предлагането, за да облекчи пазарните притеснения за голям излишък на петролните пазари през следващата година“, казва анализаторът от Commonwealth Bank Вивек Дхар каза:

Цените на петрола се стабилизираха, след като геополитическото напрежение намаля в Близкия изток след временното примирие в Газа и размяната на заложници и затворници.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Петролът поскъпва на фона на признаци за допълнителни съкращения от ОПЕК+

Петролът тръгна надолу заради прогнози за слабо световно търсене

Цената на петрола върви към спад за четвърта поредна седмица

Цените на петрола се повишиха с над 1%, след като докладът на ОПЕК намали опасенията за търсенето

Цената на петрола пое надолу заради ръст на запасите в САЩ и намаленото търсене в Китай

Цената на петрола тръгна надолу заради забавяне на търсенето в САЩ и Китай

Цената на петрола тръгна нагоре, след силните икономически данни за Китай

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички