Петролът поскъпва на фона на признаци за допълнителни съкращения от ОПЕК+


Петролът поскъпва на фона на признаци за допълнителни съкращения от ОПЕК+
Снимка: iStock

1426

Цените на петрола се повишиха в понеделник, засилвайки очакванията, че допълнителни съкращения на добивите на ОПЕК+ ще тласнат котировките нагоре, които се движат надолу през последните четири седмици заради смекчаване на опасенията от прекъсване на доставките в Близкия изток на фона на конфликта в Израел, предаде Reuters.

Фючърсите на суровия петрол Брент се покачиха с 57 цента, или 0,7%, до 81,18 долара за барел, докато американският лек суров петрол беше на 76,40 долара за барел, което е ръст от 51 цента или 0,7%. Декемврийският договор за предния месец изтича по-късно в понеделник, докато по-активните януарски фючърси поскъпнаха с 55 цента, или 0,7%, до 76,59 долара за барел.

И двата договора баха нагоре с 4% в петък, след като три източника от ОПЕК+ разкриха на Reuter, че организацията е готова да обмисли дали да направи допълнителни съкращения на доставките на петрол на срещата си на 26 ноември.

ОЩЕ: Цената на петрола върви към спад за четвърта поредна седмица

Цените на петрола паднаха с почти 20% от края на септември, докато бързите спредове за Брент и американския лек суров петрол преминаха в контанго миналата седмица (случай, когато спот цената е по-ниска от цената на форуърдния договор – бел. ред.).

„Нашият статистически модел на решенията на ОПЕК предполага, че не трябва да се изключват по-дълбоки съкращения, предвид спада в спекулативното позициониране и във времевите спредове и по-високите от очакваното запаси“, заявиха анализаторите на Goldman Sachs.

Снимка: iStock

Прогнозата на банката е, че съществуващите групови съкращения на добива остават в сила през 2024 г. и че едностранното съкращаване от 1 млн. барела на ден от Саудитска Арабия ще бъде удължено до второто тримесечие на 2024 г. и ще бъде отменено постепенно от юли.

Според анализатора на IG Тони Сикамор цените на американския лек суров петрол може да се повишат до 80 долара за барел на фона на възможността ОПЕК+ да обяви по-дълбоки съкращения на предстоящата си среща, въпреки че спад под 72 долара ще насърчи администрацията на Байдън да напълни отново стратегическия петролен резерв на САЩ. „Това предполага, че е възможно възстановяване на цените през първата половина на тази седмица“, добави той.

Инвеститорите гледат и смущенията в търговията с руски суров петрол, след като Вашингтон наложи санкции на три кораба, изпратили суров петрол Sokol за Индия.

В петък Москва отмени забраната за износ на бензин, което може да увеличи световните доставки на моторно гориво. Това се случва, след като Русия премахна повечето ограничения върху износа на дизел миналия месец.

В Близкия изток представители на САЩ и Израел заявиха, че сделката за освобождаване на някои от заложниците, държани в Газа, е все по-близо, въпреки ожесточените битки.

Американските енергийни фирми миналата седмица също добавиха петролни и газови платформи за първи път от три седмици, заяви фирмата за енергийни услуги Baker Hughes в петък, като броят на нефтените и газовите платформи служи като ранен индикатор за бъдещия добив.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цените на петрола се повишиха с над 1%, след като докладът на ОПЕК намали опасенията за търсенето

Цената на петрола пое надолу заради ръст на запасите в САЩ и намаленото търсене в Китай

Цената на петрола тръгна надолу заради забавяне на търсенето в САЩ и Китай

Цената на петрола тръгна нагоре, след силните икономически данни за Китай

Цената на петрола пое надолу заради слабите търговски данни на Китай

Цената на петрола падна до 3-месечно дъно заради опасенията за намаляващото търсене

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички