Цената на петрола падна до 3-месечно дъно заради опасенията за намаляващото търсене


Цената на петрола падна до 3-месечно дъно заради опасенията за намаляващото търсене
Снимка: iStock

1788

Ценaтa на петрола се понижиха в сряда, след като паднаха до най-ниските си нива от над 3 месеца през предходната сесия, под тежестта на опасения за намаляващо търсене в най-големите потребители на петрол в света – САЩ и Китай, предава Reuters.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент се повишиха с 5 цента, или 0,06%, до 81,66 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския WTI се понижава с 0,03 цента, или 0,04%, до 77,34 долара за барел (цените са към 10:00 часа българско време). И двата бенчмарка достигнаха най-ниската си цена от 24 юли насам във вторник.

„Притесненията на пазара за възможността за прекъсване на доставките в Близкия изток видимо са намалели, вместо това той се фокусира върху смекчаването на баланса“, смятат анализаторите Уорън Патерсън и Ева Манти от ING bank.

Запасите от суров петрол в САЩ се повишиха с почти 12 млн. барела миналата седмица, обявиха пазарни източници късно във вторник, цитирайки данни на Американския петролен институт.

Снимка: iStock

Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA) пък ще отложи публикуването на седмичните си резултати за запасите до следващата седмица.

Добивът на суров петрол в САЩ се очаква да нарасне по-слабо от очакваното тази година, докато търсенето ще спадне, каза EIA във вторник.

Сега EIA прогнозира общото потребление на петрол в страната да спадне с 300 000 барела дневно тази година, противно на предишната прогноза за ръст от 100 000 барела на ден.

Агенцията прогнозира още, че добивът на суров петрол във Венецуела ще се увеличи с по-малко от 200 000 барела на ден до средно 900 000 барела дневно до края на 2024 г. в резултат на облекчаването на санкциите на САЩ.

Снимка: iStock

Допълнително намалиха опасенията от предлагането анализаторите от Goldman Sachs, като изчислиха през октомври, че нетният износ на петрол по море от 6 страни членки от ОПЕК, обявили съкращения на добива си с общо 2 млн. барела на ден от април 2023 г., всъщност остава само с 0,6 млн. барела на ден под нивата от април.

Данните от Китай, най-големия вносител на суров петрол в света, също породиха опасения за перспективите за търсенето. Вносът на суров петрол във втората по големина икономика в света през октомври се радваше на стабилен растеж, но общият износ на стоки и услуги от Китай се сви с по-бързи темпове от очакваното, което засили опасенията за отслабване на енергоизточници в глобален мащаб.

ОЩЕ: Цената на петрола пое надолу заради слабите търговски данни на Китай

От друга страна, държавите членки на ОПЕК очакват световната икономика да се разширява и да стимулира търсенето на горива въпреки трудностите пред нея, като високите лихви и инфлацията.

Междувременно се очаква Китай да постигне годишната си цел за растеж на брутния вътрешен продукт тази година, заяви в сряда управителят на централната банка на страната. Пекин си е поставил цел за икономически растеж от около 5% за тази година.

Източник: Reuters 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цената на петрола леко се покачва, но котировките вървят към втори седмичен спад

Цената на петрола тръгна нагоре след решението на Фед да запази лихвите непроменени 

Петролът поскъпва преди решението на Федералния резерв за лихвите и на фона на конфликта в Израел

Цената на петрола се движи към седмична загуба за първи път от три седмици

Световната банка: Петролът може да достигне нови рекордни стойности, ако конфликтът в Израел ескалира

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички