Цената на петрола се движи към седмична загуба за първи път от три седмици


Цената на петрола се движи към седмична загуба за първи път от три седмици
Снимка: iStock

1913

Цените на петрол се повишиха в петък, възстановявйки позициите си, след като паднаха с над 2 долара в предходната сесия, предвид успокояването на притесненията около конфликта в Близкия изток. Същевременно САЩ, най-големият световен потребител на петрол, показаха признаци за отслабване на търсенето на черно злато, предава CNBC.

Фючърсите на сорта Брент, референтен за Европа, нараснаха с 45 цента или 0,5% до 88,38 долара за барел. Американският лек суров петрол поскъпна с 42 цента или също 0,5% до 83,63 пункта.

ОЩЕ: Цената на петрола отстъпи от вчерашното си повишение

И двата сорта обаче са напът да отчетат седмична загуба за първи път от три седмици на фона на намаляването на рисковата премия, образувала се заради притесненията, че напрежението в Близкия изток може да обхване повече страни и да наруши доставките на петрол.

„Като търговец ще трябва да кажа, че сме малко извън нашата класа тук – като се опитваме да припишем стойност на геополитиката, когато няма прекъснати смислени доставки извън Леванта“, отбелязва Келвин Ю, старши търговец на петрол в Ocean Leonid Investments.

Израелските сили извършиха най-голямата си сухопътна атака в Газа в 20-дневната си война с "Хамас" за една нощ, разгневявайки арабския свят.

Снимка: iStock

Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че израелските войски още се подготвят за сухопътно нахлуване, докато САЩ и други страни призоваха Израел да отложи атаката, притеснени, че това може да разпали враждебни действия на други фронтове в Близкия изток.

„(Това) остава невероятно трудно дори за най-осведомените регионални наблюдатели да определят с точност за траекторията на настоящата криза, тъй като червените линии, които биха могли да доведат повече играчи на бойното поле, остават до голяма степен неразличими“, казва анализаторът на RBC Capital Хелима Крофт в бележка.

Анализаторите на Goldman Sachs запазиха прогнозата си за цената на суровия сорт Брент за първото тримесечие на 2024 г. на 95 долара за барел, но добавиха, че по-ниският износ от Иран може да вдигне базовите цени с 5%.

ОЩЕ: Без петрол за подкрепящите Израел: Закана от голям производител

Цените могат да се повишат и с 20% при по-малко вероятния сценарий за прекъсване на търговията през Ормузкия пролив, където минават 17% от световното производство на петрол, се казва в бележка.

Според анализатроит доброволните съкращения на доставките от Саудитска Арабия и Русия, които ще са в сила до края на годината, също стягат пазарите в световен мащаб и подкрепят цените.

Източник: CNBC

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Колко голям е рискът от прекъсване на доставките на петрол заради атаката срещу Израел?

Цената на петрола с лек спад заради надежди за облекчаване на санкциите срещу Венецуела

Какви всъщност са икономическите последствия за света от конфликта между Израел и Хамас?

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички