Какви всъщност са икономическите последствия за света от конфликта между Израел и Хамас?


Какви всъщност са икономическите последствия за света от конфликта между Израел и Хамас?
Снимка: Getty Images

4637

Подценяват ли пазарите потенциалните икономически последствия за света от военния конфликт между Израел и Хамас? Макар че реакцията на пазара да остава приглушена след нападението над южен Израел от палестинската военна групировка Хамас, наблюдатели предупреждават, че все още не са напълно оценени някои рискове, произтичащи от конфликта.

"Всяко удължаване на войната вероятно ще предизвика страх от прекъсване на доставките на петрол и допълнително търсене на сигурни активи като злато, щатския долар и швейцарския франк", заявяват анализаторите на BNY Mellon в изследователска бележка от вторник, пише CNBC. 

На разсъмване в събота, след голям еврейски празник, Хамас започна многостранно проникване в Израел - по суша, море и въздух. Нападението бе извършено часове след като хиляди ракети бяха изпратени от Газа към Израел.

Силване в търсенето на сигурни активи не е нещо ново по време на конфликт. Цените на петрола скочиха с 4% в понеделник, цената на златото се повиши с малко над 1% след атаката, а доходността на щатските съкровищни облигации спадна с около 13 базисни пункта до 4.657%. 

Но някои играчи на пазара смятат, че това няма да е краят на волатилността.

Израел може да си позволи "продължителен конфликт"

Бюджетът и БВП на Израел позволяват "продължителен конфликт", което би позволило на страната да поддържа "разширена война" в продължение на повече от осем седмици, заявява Боб Савидж, ръководител на пазарни стратегии в BNY Mellon.

"Световните пазари все още не са оценили напълно инфлационните рискове от развитието на събитията - от по-високите цени на петрола и по-големите разходи за отбрана", предупреждава Савидж. Той добавя, че въпросът за предоставянето на чуждестранна помощ на Израел също вероятно ще изплува на повърхността. 

ОЩЕ: Цената на петрола тръгна нагоре след ескалацията в Близкия изток

Според него, очертаващият се глобален проблем в резултат на конфликта между Израел и Хамас, в допълнение към продължаващата война в Украйна, е тласъкът към допълнителни военни разходи в световен мащаб: "Последиците от това ще бъдат по-нататъшно намаляване на спестяванията и по-високи лихвени проценти".

През 2022 г. военните разходи в света се разширяват за осма поредна година до рекордно високи стойности или 2.240 трлн. долара, сочат данни на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI). Освен това, откакто Москва нахлу в Украйна, САЩ изпратиха над 75 млрд. долара като помощ за Киев - цифра, която се извисява над всички други, които получават американска помощ.

"Това повдига въпроса за реалните лихвени проценти (лихвени проценти, коригирани спрямо инфлацията), както научихме от пазарите през 2008 г., ниво от 2.5% на 30-годишния реален лихвен процент обикновено е спусък за "счупване на нещо", продължава Савидж.

ОЩЕ: Израел затвори газово находище край Газа. Как ще се отрази това на цените по света?

Израел мобилизира сериозни сили, за да отвърне на атаката от страна на Хамас. Световните пазари все още оценяват какви биха били последствията за световната икономика от евентуално разгръщане на военния конфликт;

Снимка: Getty Images

Освен инфлационния натиск, все още съществува риск от разпалване на по-широк конфликт. Безпрецедентният характер на нападението на Хамас породи опасения, че Иран може да е замесен, предвид дългогодишната подкрепа на Техеран за Хамас и неговата кауза. Ако това бъде установено, особено от западните държави, ескалацията на войната ще бъде неминуема, смятат повечето анализатори, което може да постави пазарите в режим на понижаване на риска.

"Всичко се върти около Иран. Ще видим ли Израел или Съединените щати да обвинят публично Иран в пряка отговорност за това? Това би довело до повишаване на цените на петрола", заявява президентът на Rapidan Energy Group, Боб Макнали. 

Той добавя, че участието на Иран ще бъде и причина за бягство към долара като сигурно убежище. "Това е лошо за крехките икономики, крехките валути. Лошо е и за цените на енергията", казва Макнали, добавяйки, че това е "последното нещо", от което се нуждаят икономическите агенти, докато пазарите се опитват да се ориентират към меко приземяване.

"Това ще бъде продължителна и много трудна, а вероятно и кървава война", казва той.

Мисията на Иран в ООН отрича Техеран да е участвал в нападението на бойната групировка срещу Израел. Държавният секретар на САЩ, Антъни Блинкен, заяви в неделя, че САЩ "все още не са видели доказателства, че Иран ръководи или стои зад тази конкретна атака, но със сигурност има дългогодишни отношения".

Най-екстремният сценарий на конфликта Израел - Хамас

Фирмата за глобални инвестиционни проучвания Alpine Macro повтаря тезата, че макар ходът на конфликта да е неясен, той "много вероятно ще ескалира" и вероятно ще допринесе за разпродажби по света и насочване към активи убежища (risk-off) през следващите един до три месеца. За risk-off се говори, когато инвеститорите се насочват към облигации и злато, както и към разпродажба на акции.

В доклада се посочва, че основният риск би бил Израел да се насочи към ядрената програма на Иран и да ескалира конфликта в регионален план, за да наруши износа на петрол от Персийския залив и по този начин да въвлече САЩ в битката. 

"Най-екстремният сценарий включва Израел да удари ядрените съоръжения на Иран. Това би могло да доведе до скок на цените на петрола значително над 150 долара за барел", заявяват от Alpine Macro в бележка след нахлуването.

ОЩЕ: Атаката срещу Израел може да засили търсенето на злато и други активи убежища

Снимка: Getty Images

Според NBC News към момента на публикуване на доклада са загинали най-малко 900 израелци. Междувременно палестинското министерство на здравеопазването е регистрирало 830 смъртни случая до момента.

Могат ли пазарите да игнорират конфликта?

Един от анализаторите е на мнение, че дори конфликтът да се проточи, последиците от него върху световните пазари все още са до голяма степен ограничени. 

"Смятам, че пазарите ще игнорират напълно този конфликт, така че след осем месеца той няма да има никакво влияние върху пазарите", заявява Марко Папич, партньор и главен стратег в Clocktower Group, в имейл до CNBC. Той добавя, че Израел ще разполага с необходимите средства, за да издържи "много по-дълго" от осем месеца, като се има предвид възможността за достъп до международните дългови пазари.

Пазарите трябва да си припомнят, че израелско-палестинският конфликт не е бил от значение за пазара от 1973 г. насам, сподели Папич, като добавя, че според него това ще остане така и занапред, като се има предвид как действията на Хамас се смятат за терористична атака, а не за такава, която може да "застраши Израел екзистенциално".

Хамас е обявена за терористична организация от САЩ, Япония, Австралия, Израел, Европейския съюз и много други държави - въпреки че някои прилагат този етикет само към военното ѝ крило.

И макар че Папик признава, че пазарите не са оценили напълно рисковете от инфлация, той поддържаше тезата, че тя няма нищо общо с войната между Израел и Хамас, а по-скоро с комбинацията от силни потребителски разходи в САЩ, недостиг на работна ръка и глобален цикъл на капиталови разходи, наред с други фактори.

Той добави, че да се говори за конфликта между Израел и Хамас "като фактор, допринасящ за инфлацията, в този контекст е нелепо".

Източник: CNBC

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Какво се случва със световните компании, опериращи в Израел, след атаката на Хамас?

Конфликтът в Близкия изток носи нови рискове за световната икономика

Илон Мъск с коментар за нападението срещу Израел

Редица авиокомпании спряха да пътуват до Израел. Има ли все още полети до там?

Израелската енергийна компания Nofar Energy ще вложи над 300 милиона евро в Румъния

Стандартът на живот в третата най-голяма икономика в света продължава да пада

Икономиката на Китай е в много по-лошо състояние, отколкото всички си мислят

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички