Цената на петрола тръгна нагоре след ескалацията в Близкия изток


Цената на петрола тръгна нагоре след ескалацията в Близкия изток
Снимка: iStock/Guliver

4547

Цените на петрола нараснаха с над 3 долара за барел по време на азиатската търговия в понеделник, тъй като военните сблъсъци между Израел и палестинската ислямистка групировка Хамас задълбочават политическата несигурност в Близкия изток и повдигат притесненията относно доставките.

Паралелно се наблюдава спад в щатските акции, като анализатори предвиждат интересът на инвеститорите да се засили към активи убежище като златото и нерисковите валути и облигации.

Суровият петрол сорт Брент поскъпва с 3.10 долара или 3.67% до цена от 87.68 долара за барел към 7:00 часа българско време. Щатският лек суров петрол WTI достигна цена от 86.05 долар за барел, което представлява ръст от 3.26 долара или 3.94%, предава Reuters.

И двата сорта петрол поскъпнаха с над 4 долара на по-ранен етап в сесията, преди да отстъпят леко в низходяща посока.

„Нарастващият геополитически риск в Близкия изток би трябвало да подкрепи цените на петрола... може да се очаква по-висока волатилност“, казаха анализатори от ANZ Bank в клиентска бележка.

Скокът в цените на петрола обърна низходящия тренд от миналата седмица - най-големият седмичен спад от март - при който петролът сорт Брент поевтиня с около 11%, а WTI отстъпи с повече от 8% на фона на опасенията относно високите лихвени проценти и тяхното въздействие върху глобалното търсене.

ОЩЕ: Саудитска Арабия удължава съкращенията в добива на петрол до края на годината

В събота Хамас предприе най-голямото военно нападение срещу Израел от десетилетия, убивайки стотици израелци и предизвиквайки вълна от ответни израелски въздушни удари срещу Газа, които също убиха стотици души.

Израелският шекел първоначално потъна до най-ниското си ниво от началото на 2015 г. до 3,9880 за долар, което накара централната банка на страната да предложи да продаде до 30 милиарда долара за шекели.

Бързото действие помогна на валутата да намали загубите до 3.9050, докато централната банка също така каза, че ще осигури ликвидност на пазарите, ако е необходимо.

По-високите цени на петрола, спадът на акциите и скокът на волатилността подкрепя долара и йената и подкопава „рисковите“ валути, става ясно от бележка на анализатори на CBA.

Златото също се радва на силно внимание, като по време на азиатската търговия записва ръст от 1.1% до 1 852 долара за тройунция.

На валутните пазари йената постигна основният ръст по време на сесията, въпреки че движенията като цяло бяха скромни. Еврото се понижи с 0.3% до 157.37 йени, докато доларът се понижи с 0.1% до 149.14 йени. Еврото също се понижи с 0.3% спрямо долара до 1.0552 долара.

ОЩЕ: Защо масовите разпродажби на пазара на държавен дълг будят сериозни притеснения

Всяко продължително покачване на цените на петрола би подействало като данък върху потребителите и би увеличило инфлационния натиск, което натежава върху акциите, тъй като фючърсите на S&P 500 загубиха 0.8%, а фючърсите на Nasdaq загубиха 0.7%.

Фючърсите на EUROSTOXX 50 се понижиха с 0.4%, а фючърсите на FTSE с 0.1%.

Докато Токио беше затворен, фючърсите на Nikkei се търгуваха надолу с 1.0% и близо до мястото, където паричният пазар приключи в петък.

Най-широкият индекс на MSCI за азиатско-тихоокеанските акции извън Япония остана непроменен, тъй като китайските сини чипове се понижиха с 0.6% при завръщането си от празници.

Силата на доклада за работните места в САЩ от края на миналата седмица подхранва очакванията, че лихвените проценти ще трябва да останат високи за по-дълго време, като друг голям тест се очертава от данните за потребителските цени през септември.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Рязък скок: Новите работни места в САЩ се увеличиха повече от очакваното

Русия отмени голяма част от забраната за износ на дизел

Преди да харчиш днес: Достигаме средните доходи в ЕС след 15 г., но само ако има реформи (06.10.2023 г.)

Цената на петрола може да скочи до 150 долара, ако САЩ не увеличат добива си, смята директор на петролна компания

Актив убежище: Защо цената на златото остава ниска въпреки кризисните времена?

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички