Цената на петрола може да скочи до 150 долара, ако САЩ не увеличат добива си, смята директор на петролна компания


Цената на петрола може да скочи до 150 долара, ако САЩ не увеличат добива си, смята директор на петролна компания
Снимка: iStock

2427

Цените на петрола могат да скочат до 150 долара за барел, освен ако САЩ не засилят проучвателните си усилия за откриване на нови източници, става ясно от думите на топ директор на щатска компания за шистов петрол и петролни и газови проучвания.

След като добивът на суров петрол в Пермския басейн (намиращ се в щата Тексас) достигне пикове, без да се появяват нови източници, тогава свиването на доставките може да доведе до петрол от „120 до 150 долара“, казва изпълнителният директор на Continental Resources Дъг Лоулър пред Bloomberg TV, цитиран от businessinsider.com.

„Това ще изпрати шок през системата“, предупреждава той в кулоарите по време на събитието American Energy Security Summit в Оклахома Сити. Освен ако не започне ново сондиране, "ще видите по-голям натиск върху цената."

В момента суровият петрол в САЩ се движи около границата от 90 долара, тъй като съкращенията на производството на ОПЕК+ предизвикаха рязко покачване в цените през последните месеци.

Засега се смята, че местното производство на петрол в САЩ остава стабилно, като Rystad Energy оценява производството за четвъртото тримесечие на 13 милиона барела на ден, а Международната агенция по енергетика вижда САЩ като лидер в растежа на производството извън ОПЕК+ през следващите години.

Все пак някои пазарни коментатори в САЩ отбелязват нарастващите цени като основен проблем за икономиката, като разходите за гориво увеличават инфлационния натиск.

JPMorgan предупреди миналата седмица, че цените на петрола може да скочат отново до трицифрените стойности, ако доставките бъдат подложени на по-голям натиск и че петрол на цена от 120 долара за барел ще доведе до тежки последици.

„Ние оценяваме, че ако това се случи през следващите седмици и се дължи изцяло на съкращенията на доставките, световната икономика ще се забави почти до спиране през следващото тримесечие“, посочват от финансовата институция.

Заради високите цени: Русия ограничава износа на бензин и дизел

Цените на петрола скочиха до нов 10-месечен максимум 

Източник на инфлация: Светът страда от недостиг на дизел

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички