Източник на инфлация: Светът страда от недостиг на дизел


Източник на инфлация: Светът страда от недостиг на дизел
Снимка: iStock

2388

Петролните рафинерии по света се оказват безсилни да произвеждат достатъчно дизел, отваряйки нов фронт на инфлацията и лишавайки икономиките от гориво, което захранва промишлеността и транспорта.

Докато фючърсите върху петрола се покачват - в края на миналата седмица те бяха малко под 95 долара за барел в Лондон - поскъпването бледнее в сравнение с скока на дизела. Цените в САЩ скочиха в четвъртък миналата седмица над ниво от 140 долара до най-високото си ниво в историята конкретно за този период на годината. Европейският еквивалент е нараснал с 60% от лятото насам, пише Bloomberg.

Ситуацията може да стане дори по-неблагоприятна. Саудитска Арабия и Русия спряха крановете за производство на суров петрол, който е по-богат на дизел. На 5 септември и двете нации - лидери в алианса ОПЕК+ - обявиха, че ще удължат тези ограничения до края на годината, период, в който търсенето на гориво обикновено се повишава.

„Изложени сме на риск да видим продължаващо стягане на пазара, особено за дестилатите, през зимните месеци“, казва Торил Босони, ръководител на отдела, следящ пазара на петрол в Международната агенция по енергетика, имайки предвид в изказването си категорията гориво, която включва дизеловото гориво . „Рафинериите се борят да се справят“.

Цените на енергията в Германия са толкова високи, че някои компании обмислят напускане на страната

Ситуацията е предизвикателна за рафинериите по света, които са преследвани от слабо производство от месеци. Изпепеляващата жега в северното полукълбо това лято принуди много рафинерии да работят с по-бавно темпо от нормалното, което повлия негативно на запасите.

Освен всичко друго, съществува и натиск върху рафинериите да произвеждат други продукти като реактивно гориво и бензин, където търсенето се възстановява със силни темпове, според Калъм Брус, анализатор в Goldman Sachs Group Inc.

Други горива

Всичко това се случва в допълнение към затварянето на по-малко ефективни мощности в резултат на COVID-19 пандемията, която наруши търсенето на горива по света. Така понастоящем, когато потреблението се възстановява, много рафинерии просто ги няма.

Все още има надежда, че дизеловата криза може да отслабне. С наближаването на по-хладните зимни месеци свързаните с времето ограничения върху рафинериите като цяло намаляват — дори ако някои от тях ще бъдат подложени на рутинна сезонна поддръжка.

Кои страни ще понесат най-голям удар при цена на петрола от 100 долара?

„Смятаме, че засега маржовете са надвишени“, казва Брус, добавяйки, че разтегнатото пазарно позициониране и временният характер на някои прекъсвания на рафинериите могат да предизвикат обрат.

Опасенията остават

Въпреки това все още има притеснения относно доставките от някои ключови страни износители на дизелово гориво.

Русия - все още основен доставчик за света въпреки западните санкции - посочи, че се стреми да ограничи обема на горивото, което изпраща на световните пазари.

Китай - друг потенциален играч, който може да облекчи доставките на дизел - наскоро издаде нова квота за износ на гориво, но търговци и анализатори в Азия казаха, че планираният в момента обем няма да бъде достатъчен, за да предотврати свиване на пазара до края на годината. Доставките в страната останаха близо до петгодишни сезонни дъна през по-голямата част от 2023 г.

Тези по-ниски потоци изпъкват в ключови хъбове за съхранение. Наблюдаваните запаси в САЩ и Сингапур в момента са под нормалните за сезона нива. Запасите в страните от ОИСР са по-ниски, отколкото преди половин десетилетие.

Ограниченото предлагане има икономически последици. Ръстът на фючърсите в САЩ се дължи отчасти на шофьорите на камиони, които разграбват горивото.

„Дизелът е горивото на 18-колесния камион, който придвижва продуктите от фабриката до пазара, така че когато цените скочат, тези по-високи транспортни разходи се прехвърлят върху бизнеса и потребителите“, казва Клей Сийгъл, директор на глобалната петролна услуга в Rapidan Energy Group.

Въпреки че има нарастваща надежда, че икономиката на САЩ може да избегне рецесията, „скок в цените на енергията – независимо дали цените на бензина или дизеловото гориво – може да подкопае голяма част от този напредък“, добавя той.

Покачващите се цени на дизела може също да накарат рафинериите да дадат приоритет на горивото за сметка на производството на бензин, казва той.

Слабо търсене

Ситуацията с дизела можеше да бъде по-лоша, защото ръстът на потреблението не е толкова стабилен, колкото в други съставни части на барела.

Месечният доклад на МАЕ миналата седмица предвиждаше потреблението да нарасне с около 100 000 барела на ден през тази година. Това се сравнява с близо 500 000 барела на ден за бензин и повече от 1 милион барела на ден за реактивно гориво и керосин.

„В основата си това е проблем с доставките“, казва Юджийн Линдел, ръководител на рафинираните продукти в консултантската компания FGE. „Европейските рафинерии също не успяха да натрупат запаси през лятото поради широко разпространени непланирани прекъсвания, което остави запасите ограничени преди зимата.“

Цените на петрола скочиха до нов 10-месечен максимум

Русия изпитва недостиг на горива, въпреки че е един от най-големите петролни играчи в света 

Световна криза с дизела: С колко ще скочи сметката ви за гориво?

Къде в момента в Европа бензинът и дизелът са най-евтини и къде - най-скъпи

Цената на петрола скочи до 4-месечен връх заради съкращенията в добива на Саудитска Арабия и Русия

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички