Цената на петрола скочи до 4-месечен връх заради съкращенията в добива на Саудитска Арабия и Русия


Цената на петрола скочи до 4-месечен връх заради съкращенията в добива на Саудитска Арабия и Русия
Снимка: istock

2073

Цената на петрола скочи в понеделник до най-високото си ниво от средата на месец април, след атаката над ключов руски експортен хъб и съкращаването на добива от страна на лидера на ОПЕК Саудитска Арабия и Русия.

През уикенда, Украйна осъществи атака с дронове срещу руското пристанище Новоросийск, което е ключов хъб за руския износ на петрол в Черно море. Украйна не са отговорили незабавно на молбата за коментар.

Паралелно с това, най-големият износител на петрол в света Саудитска Арабия, удължи през миналата седмица ограниченията в петролната си продукция в размер на един милион барела на ден до края на септември, предава CNBC.

Съкращаването на продукцията с милион барела дневно бе въведено за периода юли – август, като ограничението „може да бъде удължено или удължено и задълбочено”, посочи държавната медия Saudi Press Agency през миналата седмица.

„Сега когато виждаме, че доставките изчезват, мисля, че ще видим доста по-високи цени”, казва Джош Йънг, ръководител инвестиции в Bison Interests, петролна игазова инвестиционна компания.

Русия, която е вторият най-голям износител на петрол в света, също обяви, че ще съкрати износа на петрол с 300 000 млн. барела на ден през септември.

Глобалният бенчамак петролът тип Брент се търгува на ниво от 86.17 долара за барел – най-високата цена от 14 април. Фючърсите върху цената на щатския лек петрол WTI се търгуват срещу 82.74 долара за барел, доближавайки върховете от средата на април.

„Всъщност мисля, че ще бъдат доста волатилни”, казва Йънг, добавяйки, че цените ще бъдат доста по-високи през следващите 5 години.

„Може да видим исторически върхове и ценови сривове докато преминаваме през тази динамика на недостатъчно предлагане спрямо търсенето”, казва той.

Ед Морс от Citi е малко по-оптимистично настроен относно доставките нас суров петрол след септември.

Морс, който е ръководител проучвания суровини в банката, посочва, че продукцията на Саудитска Арабия и Русия „навярно ще се върне” през октомври, като цените на петрола ще достигнат най-много 90 долара за барел през това тримесечие.

„Просто не виждаме ръстът в търсенето да е толкова голям”, казва той, прогнозирайки, че няма да бъдем свидетели на „този огромен постепенен скок в китайското търсене.“

Риад удължава съкращаването на добива на петрол с 1 млн. барела на ден и през септември

Кои страни ще понесат най-голям удар при цена на петрола от 100 долара?

Ето какви компании се занимават с половината от износа на руски петрол

Русия загуби енергийната битка в Европа

Citibank: Намалените саудитски добиви няма да повишат драстично цената на петрола

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички