Русия загуби енергийната битка в Европа


Русия загуби енергийната битка в Европа
Снимка: iStock

2706

Русия загуби енергийната битка, заяви още през март Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната агенция по енергетика, пред френското издание Liberation – малко над година от началото на войната в Украйна, пише Oilprice.

Сега, година и половина след решението на руския президент Владимир Путин да изпрати войски в своя южен съсед и да прекъсне доставките на природен газ по газопроводи за много клиенти в ЕС, Европа успя да замени голяма част от газа чрез внос на втечнен газ и забрани вноса на руски суров петрол и петролни продукти.

САЩ се активизираха, за да запълнят част от празнината в доставките на петрол и газ, оставена от Русия. Това беше голяма празнина и американските производители на петрол и износители на LNG с радост я запълниха.

„Търговските потоци бяха преобърнати с главата надолу с Близкия изток и американските износители като ключови бенефициенти“, заяви Амрита Сен, ръководител на отдела за изследвания в консултантската фирма Energy Aspects, пред Financial Times.

Русия губи европейския енергиен пазар

След началото на войната в Украйна Русия загуби Европа като енергиен клиент и основните ѝ пазари се свеждат до Китай и Индия за продажбата на суров петрол. Китай и Индия са съответно най-големият и третият по големина вносител на суров петрол в света, така че потенциалът на пазарите е огромен. Възможно е обаче вече да сме свидетели на пиковия внос на руски суров петрол за Индия, според анализатори.

Европа купува повече петрол и газ от САЩ и подписва дългосрочни споразумения за доставка на LNG с американски износители – сделки, които не бяха така добре приети на Стария континент само преди 2 години, когато целите за климата бяха начело в списъка с енергийни приоритети.

Руският газ не е нито санкциониран, нито има наложено ембаргово срещу него, но някои купувачи в Северна Азия може да са предпазливи към идеята да станат зависими от този енергоносител.

Преди войната и ембаргото Русия отговаряше за близо 40% от европейския внос на суров петрол, рафинирани продукти и природен газ. Понастоящем ЕС не внася руски суров петрол, с изключение на България, заради дерогация от ЕС до 2024 г. Доставките на природен газ през тръбопроводи от Русия сега са под от 10% от общите газови доставки на ЕС, спад с близо 40% преди войната.

Единственият голям доставчик на газ в Европа е Норвегия, близък съюзник на ЕС и член на НАТО.

Някои азиатски клиенти може да са близо до своите лимити за руската енергия

И докато Европа се отдалечава от руските изкопаеми горива, Китай и Индия се превърнаха в ключови клиенти на руския суров петрол. Индийският внос на петрол от Русия продължи да нараства през първата половина на 2023 г., тъй като по-евтините руски въглеводороди намират повече купувачи в третия по големина вносител на суров петрол в света.

След над година от началото на войната Индия се превърна от маргинален купувач на руски суров петрол в най-важния пазар за петрола на Москва, наред с Китай. Индийските рафинерии, които не спазват горната граница на цените на Г-7 и търсят евтини опортюнистични покупки, заграбиха много от руските товари на сорт Urals, които преди отиваха към Северозападна Европа.

Но Индия може да е преминала пика на вноса на руски суров петрол заради инфраструктурни ограничения и нуждата да се поддържат добри търговски отношения с други доставчици на суров петрол, според анализатори от Kpler.

„Индия ще се стреми да поддържа вноса на руски суров петрол, но може би е достигнала лимита си, възпрепятствайки достъпа на всякакви допълнителни барели“, заяви пред CNBC Янив Шах, старши анализатор в Rystad Energy.

По отношение на природния газ, Азия отчита ограничени спот покупки на руски LNG, тъй като се смята, че големите купувачи в Северна Азия са свили вноса от руски експортни проекти до най-ниското ниво за последните 2 години. Купувачите целят да диверсифицират източниците и да избегнат потенциални бъдещи проблеми с плащанията и доставките, пише Bloomberg.

Американските износители на петрол и газ печелят

Тъй като купувачите в Европа се дистанцираха от руския петрол, износът на суров петрол от САЩ за Европа нарасна и се очаква да продължи да расте.

През 2022 г. Европа се нареди на второ място след Азия за покупките на суров петрол от САЩ. Европейският внос на суров петрол от Америка достига средно 1,51 млн. барела на ден през 2022 г., или 42% от износа на американски суров петрол, малко по-малко от 43-те процента към Азия, изчислява американската Агенция за енергийна информация (EIA). „Санкциите на ЕС, въведени през декември 2022 г., които забраняват целия внос по море на руски петрол в Европа, създават предпоставки търсенето на американски суров петрол да продължи да расте през 2023 г.“, добавят от агенцията.

На пазара на LNG Европа и Китай се конкурират ожесточено по отношение на подписване на дългосрочни договори за доставка на американски газ.

За разработчиците и износителите на LNG от САЩ по-дългосрочните сделки за покупка с Европа – и Азия – означават повече шансове за проекти за сключване на договори за бъдещи обеми от планирани съоръжения за износ и подкрепят финансирането и окончателните инвестиционни решения за по-голям брой терминали за износ на LNG в САЩ.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Руска компания детронира "Газпром" като водещ доставчик на природен газ за Европа

Какво се случи с огромните количества природен газ на Русия?

Русия изпадна от Топ 6 на вносителите на петрол в ЕС

4 европейски страни, включително и България, събират запаси от руски петрол

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички