Какво се случи с огромните количества природен газ на Русия?


Какво се случи с огромните количества природен газ на Русия?
Снимка: iStock

32770

Какво се случи с огромните запаси природен газ, които притежава Русия, след началото на войната в Украйна и налагането на множество санкции на Москва, засегнали енергийния бизнес на страната?

Голяма част от съществуващата руска инфраструктура за износ на газ е насочена на запад. За съжаление на Москва, повечето от клиенти ѝ на газ са на изток, а голяма част от инфраструктурата, необходима за доставката им, все още не е изградена. Това несъответствие между тръбопроводи и клиенти, чието разрешаване вероятно ще отнеме години, е част от по-голям въпрос, предизвикан от нападението на Москва над Украйна. Войната откъсна Русия от Европа, която е най-големият ѝ пазар за износ на газ, пише Bloomberg, цитиранa от Yahoo Finance.

И така, какво всъщност направи Русия, която има най-големите запаси в света, с целия този свободен природен газ?

През 2021 г. Русия изпомпва около 150 млрд. куб. метра газ по тръбопроводи към Европа - повече от достатъчно, за да задоволи общото годишно потребление на Германия, Франция и Австрия. Европа представляваше две трети от износа на газ на страната, включително потоците от втечнен природен газ. Откакто инвазията в Украйна сериозно наруши тази търговия, Москва търси нови пазари, разширява други и се ангажира да осигури газ за части от Русия, които все още не са включени във вътрешната мрежа.

Дори и с тези усилия Русия няма клиенти за около 90 милиарда кубически метра газ по тръбопроводите, което е приблизителният спад на потоците към Европа през миналата година. А това увеличава натиска върху силно санкционираната ѝ икономика. Спадът на цените на природния газ с повече от 50% през тази година допълнително намали приходите. Петролът и газът заедно допринасят за повече от една трета от бюджетните приходи на Русия преди войната. И докато петролът продължава да тече, руската газова промишленост е далеч от върховата си форма, което понижава приходите от газ както за държавата, така и за най-големия производител в страната "Газпром".

Производството на газ е намаляло с повече от 13% през първите пет месеца на годината в сравнение със същия период на 2022 година. На "Газпром", който изнася тръбопроводния газ за Европа, се дължи по-голямата част от този спад. Ако не бяха "Новатек", най-големият руски производител на втечнен природен газ, който запази производството си без промяна, и "Роснефт", която изпомпва допълнителни доставки за вътрешния пазар, спадът щеше да е по-сериозен.

Икономиката на Китай е в много по-лошо състояние, отколкото всички си мислят

Европейските лидери обвиниха Москва, че в началото на войната е използвала газовите потоци като оръжие, като е използвала претекст за спиране на доставките, за да накаже страните, подкрепящи Украйна. В резултат на това цените рязко се повишиха и миналото лято Европа напълни хранилищата си с най-скъпия газ, който регионът някога е виждал, отчасти в резултат на ограничаването на потоците от газопроводната система "Северен поток", която впоследствие беше повредена от взривове и затворена за неопределено време през септември миналата година.

Цените на енергията в Германия са толкова високи, че някои компании обмислят напускане на страната

Меката зима помогна на Европа да избегне дълбоката енергийна криза, но за Москва заместването на Европа не беше толкова лесно. Приходите от газ са намалели с почти 45% между януари и май в сравнение със същия период на 2022 г. до 710 млрд. рубли (8.3 млрд. долара или близо 15 млрд. лева), според данни на финансовото министерство.

"Когато страните попадат под санкции, първоначално има период, в който те се борят да се адаптират към новата ситуация", каза Питър Терцакян, управляващ директор на ARC Financial, ветеран инвеститор в енергетиката, визирайки въздействието на по-широките санкции върху сектора. "Колкото по-тежки са обаче санкциите, толкова по-креативна е една страна по отношение на намирането на начини за преодоляването им."

Русия ускори своя завой към Китай. По-рано тази година президентът Владимир Путин заяви, че развитието на съоръженията за добив, преработка и транспортиране на газ в източната част на Русия, в близост до границата с Китай, има "наистина стратегическо значение". Въпреки това посещението на китайския президент Си Дзинпин в Москва през март не доведе до незабавен ангажимент от страна на Пекин да купува повече руски газ.

Преминаването на Кремъл към Китай ще изисква изграждането на нови газопроводи, които да допълнят връзката "Силата на Сибир", която започна да функционира през декември 2019 г. Доставките за Китай са само малка част от тези, които са постъпвали в Европа преди войната, но те са нараснали и се очаква да се увеличат с 42% тази година до 22 млрд. куб. м, преди да нараснат до 38 млрд. куб. м годишно до 2025 г., което е достатъчно да задоволи годишното потребление на Франция.

Защо хаосът в Русия може да предизвика проблеми за световната икономика

Русия вижда в Китай нов маршрут за газовите си потоци;

Снимка: Getty Images

Преди нахлуването в Украйна, "Газпром" подписа второ споразумение за доставки с Китай, съгласно което енергийната компания ще доставя още 10 млрд. куб. м газ годишно в продължение на 25 години по втори тръбопровод, известен като Далекоизточен маршрут, който все още не е построен.

Според Москва преговорите по така наречения проект "Силата на Сибир 2", който ще удвои руските газови потоци към Китай до почти 100 млрд. куб. м, са "на финален етап" от месеци. Дори и да бъде договорена сделка до края на 2023 г., изграждането на газопровода ще отнеме поне пет години, което подчертава колко трудно е за Москва да замени Европа за една нощ.

"Изглежда, че Китай не е подложен на никакъв времеви натиск за водене на преговори", казва Виталий Ермаков, старши научен сътрудник в Оксфордския институт за енергийни изследвания. "Докато Русия седи върху бомба със закъснител, изправена пред потенциално рязко намаляване на обема на износа на газ."

Въпреки че някои участници на пазара смятат, че е възможно частично възобновяване на потоците към Европа, реалността е, че на определен етап Европейският съюз щеше да обърне гръб на руския газ. Но повечето смятаха, че причината ще бъде целта на ЕС за нулеви нетни емисии на парникови газове до 2050 г., а не военният авантюризъм, и че ще имат повече време да се адаптират.

Недоволство в Брюксел: Испания внася рекордни количества руски втченен газ

"Дори войната да приключи утре, ако има промяна на режима в Русия - и тя се върне в рамките на международното право - Русия е нарушила доверието на бизнеса и правителствата в Европа", каза Катерина Филипенко, директор на глобалните газови изследвания в Wood Mackenzie Ltd. "Ще е необходимо време, за да се възстанови това доверие и да се върнем към някакъв вид допълнителни обеми."

Продажба на газ от врата на врата

Някои страни като Великобритания и балтийските държави забраниха изцяло руския газ, включително втечнения природен газ (LNG), а повече правителства в региона призоваха компаниите да намалят зависимостта си от него. Но пълното ембарго върху газовите потоци от Русия засега е политически неприемливо в ЕС. Въпреки това скоростта, с която западноевропейските пазари се адаптираха към намаляването на руския газ по тръбопроводите, засегна особено силно "Газпром". През 2022 г. добивът беше намален с 20% до 412,6 млрд. куб. м, което е най-ниското ниво от поне 15 години насам. А нетната му печалба спадна с повече от 41% до 1,23 трилиона рубли.

Турция традиционно е сред трите най-големи клиенти на "Газпром". По последни данни на компанията, износът на руски тръбопроводен газ за страната е достигнал почти 27 млрд. куб. м през 2021 г. в сравнение с 16,4 млрд. м през 2020 г.

Акционерите на "Газпром" - без дивидент за 2022 година заради загуба

Печалбата на "Газпром" се сви драсточно в резултат на санкциите, наложени на Москва след инвазията в Украйна;

Източник: Gazprom

Сега Русия се стреми да използва тези отношения, за да използва Турция за транзитен износ към Европа. Президентът Реджеп Ердоган, който се позиционира като посредник между Русия и Украйна, приветства идеята на Путин за създаване на търговски център в Турция, където да се продава газът на Москва, но подробностите остават неясни.

За първи път: Вносът на втечнен природен газ в Европа изпревари тръбния

"Газпром" вече е споделил с Анкара концептуалните си планове за създаването на този „търговски център“. Компанията също така е засилила преговорите с някои бивши съветски републики. През юни тя подписа договор за доставка с Узбекистан и обсъжда с Азербайджан и Туркменистан възможности за съвместна работа. Разговорите с Казахстан изглеждат още по-напреднали, като двете страни ще подпишат споразумение за сътрудничество в началото на 2023 г., което може да увеличи вноса на руски газ, но и да доведе до изграждането на нови тръбопроводи за транзит на горивото до Китай.

Всички тези варианти - турският търговски център, новите пазари в Централна Азия и допълнителните газопроводи до Китай - изискват значителни политически спорове, за да се постигне напредък, което оставя Русия с ограничен избор в краткосрочен план какво да прави с излишния си газ.

Спадът на производството предполага, че голяма част от него остава в земята.

Въпреки това износът на руски втечнен природен газ е в подем, макар и от много ниска база, като тази година той представлява 12% от общия внос на втечнен природен газ в Западна Европа. През 2022 г. Франция, Белгия и Испания са внесли рекордни обеми от Русия - факт, на който европейските служители започват да обръщат голямо внимание. Холандия и Испания предприемат стъпки за забрана на вноса на втечнен природен газ от Русия, но регионът като цяло едва ли скоро ще спре да купува супер охладеното гориво от Москва.

Москва иска да утрои производството на втечнен природен газ до края на десетилетието и би могла да използва свободния капацитет на тръбопроводите след намаляването на потоците към Европа, за да постигне целта. "Новатек" иска да свърже предложеното съоръжение за втечнен природен газ в Мурманск с газовата мрежа на Газпром, което би позволило на компанията да втечнява газ, който преди това е бил транспортиран по тръбопроводи до Европа.

ЕК обяви край на зависимостта на ЕС от руските изкопаеми горива

Базираната в Швейцария MET International търгуваше с руски тръбопроводен газ. Заедно с други търговци сега тя разчита на глобални сделки за втечнен природен газ, за да запълни празнините в газовите нужди на Европа - задача, която Дьорд Варга, изпълнителен директор на MET, определи като "огромна".

"Видът на взаимоотношенията е различен, изведнъж се налага да поддържате връзка с глобални търговци, азиатски комунални услуги, американски и африкански компании", казва Варга. "Това е голяма промяна за купувачите на енергия в цяла Европа."

Поддържане на домашния огън

Русия разширява вътрешната газова мрежа още преди началото на войната. Процесът се ускорява в огромните територии на Русия, за да се увеличи търсенето и да се подпомогне производството. Миналата година Путин заяви, че "навсякъде, където е възможно, газът - тръбопроводен или втечнен - трябва да стигне до потребителя". Стремежът е до 2030 г. да се повиши вътрешният дял на достъпа до горивото до 83% от 73% през миналата година.

За да се постигне това, газовата индустрия ще трябва да свърже домове като този на Александра и Анатолий Аликови, които живеят в село в Ленинградска област. През януари двойката бе посетена от Дмитрий Медведев, бивш президент и заместник на Путин в руския Съвет за сигурност. На чаша чай и кифлички - всичко това внимателно заснето от държавната телевизия - Медведев разкрива причината за посещението си: вилата току-що е била включена към газовата мрежа, 15 години след построяването ѝ.

ЕС позволява на страните членки да блокират вноса на руски втечнен газ

"Има усмивки по лицата на хората, които току-що са получили газ, току-що го видяхме", каза Медведев пред телевизионните камери. "Можете да "усетите разликата", както се казва", добави той, очевидно подигравайки се на европейските домакинства, които са били принудени да заменят руския газ.

Като оставим настрана пропагандата, Русия и нейната газова промишленост вероятно ще усещат "разликата" още дълги години.

Източник: Bloomberg.com

"Газпром" с нова порция заплахи към Европа и мрачни перспективи за следващата зима

Заради санкциите: Русия губи 500 млн. долара на ден от природен газ и петрол

Претенциите на "Газпром" към България не са заради спрените от руснаците доставки

Руският газ ще се върне в Европа, страните ще забравят и простят. Дали?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички