Цените на енергията в Германия са толкова високи, че някои компании обмислят напускане на страната


Цените на енергията в Германия са толкова високи, че някои компании обмислят напускане на страната
Снимка: iStock

11941

Цените на енергията в Германия са толкова високи, че някои представители на местния бизнес обмислят да напуснат страната. Това става ясно от думите на Зигрифрид Русвурм, ръководител на Федерацията на германската индустрия (BDI), цитиран от CNBC.

В отговор на въпрос дали настоящата енергийна ситуация е "толкова лоша", че да накара компаниите да се преместят извън страната, Русвурм отговаря: "Така е наистина."

"Много семейни компании... имат доста оперативни планове за преместване", каза Русвурм, като добавя, че настоящите условия за бизнес в Германия са създали "коктейл" от пречки за компаниите.

"Много предприятия със седалище в Германия се справят добре в световен мащаб, но изпитват трудности с дейността в собствената си страна", добавя той, като посочва бюрокрацията и бавното администация като допълнителен натиск, с който се сблъскват компаниите в настоящата обстановка.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек засегна въпроса за компаниите, които искат да се преместят другаде, в речта си на втория ден от конференцията "Ден на индустрията" на BDI в Берлин във вторник.

"Според мен Германия е привлекателно място както за нови, така и за съществуващи компании", казва Хабек. "Разбира се, материалната индустрия е подложена на натиск в резултат на по-високите цени на енергията, но има и политически решения, които трябва да бъдат взети."

Проблемите с високите цени на енергията в Германия са решени?

Цените на електроенергията и природния газ достигнаха рекордно високи стойности в цяла Европа през 2022 г. след нахлуването на Русия в Украйна, а внушително високите разходи продължават да допринасят за упорито високата инфлация в континентална Европа и във Великобритания.

През май германското правителство разкри плановете си да заделя по около 4 млрд. евро всяка година за субсидиране на цените на електроенергията за енергоемките отрасли, в опит да предпази някои предприятия от високите разходи.

"Искаме промишлеността да си остане у дома в Германия и да получи перспектива за трансформация. Цената на електроенергията за индустрията е предназначена именно за това", заяви Хабек на пресконференция на 22 май.

Хиляди магазини в Германия ще затворят врати завинаги тази година

Икономиката на Германия изпадна в техническа рецесия, тоест две последователни тримесечия на спад на БВП;

Снимка: iStock

На 13 април президентът на германската централна банка Йоахим Нагел заяви, че енергийната криза в Германия е "повече или по-малко решена", позовавайки се на "вродена сила", която ще позволи на страната да се възстанови от двойния шок, предизвикан от пандемията и войната в Украйна.

"Германската индустрия има добри възможности да се справи със ситуацията и вярвам, че ще я преодолее и ще се върне към нивата, които наблюдавахме преди пандемията", казва той.

Въпреки това в понеделник BDI направи "разтърсваща" прогноза за Германия, като прогнозира по-нисък брутен вътрешен продукт през 2023 г. в сравнение с предходната година.

"Плюс 2,7 (процента ръста на БВП) в световен мащаб и нула за нас говори ясно: Германия изостава", казва Русвурм в изявление.

Данните на германската статистическа служба от 25 май показаха низходяща ревизия на данните за БВП на Германия за първите три месеца на 2023 г., което постави икономиката на страната в техническа рецесия. Първоначално се очакваше БВП да достигне нулево равнище, но нивото бе ревизирано в низходяща посока до свиване в размер на -0,3%, което е второ поредно тримесечие на спад за най-голямата икономика в Европа.

Източник: CNBC

Мрачна прогноза за рецесията в най-голямата икономика в Европа

Германия затвори и последните си атомни централи

Икономиката на Германия ще бъде в стагнация още тази година

Инфлацията в Германия падна до най-ниското си ниво от 15 месеца, до 6,1%

Остра нужда от мигранти: Най-голямата икономика в Европа остана без работна сила

Германия мисли да дава по 4 млрд. евро годишно на промишлеността си за зелен ток

Германското правителство забрани отоплителните системи, които не са от възобновяеми източници

Сериозна деиндустриализация удря Германия заради високите цени на енергията

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички