Сериозна деиндустриализация удря Германия заради високите цени на енергията


Сериозна деиндустриализация удря Германия заради високите цени на енергията
Снимка: iStock

10664

Скъпата енергия и увеличаването на други разходи като тези за труд, принуждават все повече германски компании да обмислят преместване на производства в чужбина. Според Deutsche Bank дори предстои ускорена деиндустриализация на страната.

Пакетът за енергийна помощ на Германия на стойност 200 млрд. евро ще осигури частично облекчение за бизнеса и прави решението на компаниите, които искат да се преместят в по-евтини производствени бази в чужбина, все по-категорично, пише Reuters.

Германското правителство изготви пакет за енергийни облекчения през септември, който включва таван на цената на газа и намаляване на данъка върху продажбите на горивото. Той цели да помогне на домакинствата и малкия и среден бизнес да се справят с високите цени. Как Германия помага на хората срещу високите цени?

"Предложеният пакет за енергийни облекчения няма да промени нищо в дневния ред за момента. Все още трябва да намерим алтернативи", заяви Мадс Райдър, главен изпълнителен директор на производителя на порцелан Rozenthal, базиран в Бавария. Компания смята да премести част от производството си извън родината, за да намали разходите. Според Райдър планът за ограничаване на цените на газа още е неясен, за да промени плановете му. Очаква се тази седмица германското правителство да разкрие подробностите и мерките в пакета, който да продължи до пролетта на 2024 г. Германия намалява отоплението и осветлението тази зима заради енергийната криза

По думите на Ларс Фелд, икономически съветник на германския министър на финансите Кристиан Линднер, енергийната криза е изострила до краен предел нуждата от подобни решения. Според него тези, които планират да се преместят, ще изчакат да видят как работят мерките. "Това е важен психологически тласък. Но няма да можем да се върнем към цените на енергията преди войната", заяви Фелд.

Сметките в Германия са скочили около 10 пъти спрямо преди 2 години, затова и 1 от 5 инженерни фирми вижда реален риск от преместване в чужбина, сочи проучване на германския синдикат IG Metall. Високите цени на енергията ускориха и инфлацията в Германия до 10.9% през септември, най-високото ниво от над 25 години, а това оказва и натиск за повишаване на заплатите. Инфлацията в най-голямата икономика в Европа се ускори до 70-годишен връх от 10%

План Б

Индустриалните органи първоначално одобриха пакета за енергийни облекчения. Текстилният производител Wuelfing дори заяви, че ще отложи преместването на производството в Португалия или Пакистан, ако правителството ограничи цените на енергията до 2 пъти по-високи от 2020 г. "Ще помогне, но още не знаем какво да очакваме", споделя управляващият директор на Wuelfing Йоханес Доу.

Според германската асоциация за малки и средни предприятия пък няма конкретни индикации за ръст на аутсорсинга на производството в чужбина, тъй като кризата с цените на енергията засяга и другите европейски страни. Дълбока рецесия грози Германия при пълно спиране на руския газ

Според проучване на Deutsche Bank обаче производството в Германия се свива с 2,5% тази година и вероятно с 5% през 2023 г. заради високите цени на енергията. "Ако след 10 години погледнем назад към настоящата енергийна криза, можем да определим това време като отправна точка за ускорена деиндустриализация в Германия", се посочва в проучването.

И ако големите индустриални компании в Германия могат да преместят производството си в зависимост от разходите и клиентите, то гръбнака на германската индустрия – малките и средни фирми, ще бъдат ударени по-силно от кризата. "За германските МСП адаптирането към новия енергиен свят ще бъде голямо предизвикателство, в което някои компании ще се провалят", се казва в проучването. Германски министър обвини САЩ за огромните цени на газа

Доставчикът на автомобилни части Boegra, базиран близо до Дюселдорф, намали производството миналия месец заради високите цени на енергията. Компанията, която вече е изнесла част от фабричната си дейност в Чехия, сега търси план Б. "Пътувам до Чехия другата седмица, за да проуча възможностите за разширяване на бизнеса", споделя управляващият директор на Boegra Тобиас Линсер.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Режим на водата: В Германия остават без топла вода заради високите цени

Най-голямата европейска икономика е на ръба на рецесия

Германия спасява закъсалия енергиен гигант Uniper, но цената ще платят потребителите

Европа е заплашена да остане без газ в най-лошия момент

Очакват ни няколко зими на газова криза и газов режим в Европа

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички