Режим на водата: В Германия остават без топла вода заради високите цени


Режим на водата: В Германия остават без топла вода заради високите цени
Снимка: iStock

23349

Жилищна кооперация в градчето Диполдисвалде в германската провинция Саксония намалява подаването на топла вода заради драстично повишените цени на енергията, съобщава германският Bild, цитирайки писмо на наемодателя до наемателите.

"Цените на газта и електроенергията продължават да растат. Както вече беше обявено на срещата на членовете, сега трябва да спестяваме за зимата.", пишат от ръководството на кооперацията в публикация във Facebook.

600-те апартамента в кооперацията вече няма да могат да използват топла вода денонощно, а само с прекъсвания. В делничните дни наемателите ще могат да вземат горещ душ в интервалите между 4:00 и 8:00 часа, от 11:00 до 13:00 и от 17:00 до 21:00 вечерта. През нощта и във времето между тези часове от крановете им ще тече студена вода.

В събота наемателите ще могат да си вземат топъл душ само в късния следобед. Отоплението в жилищната сграда ще бъде изключено изцяло до септември.

От 1 юли малко под половината от жилищата в Диполдисвалде са засегнати от новите правила. Това са 300-те апартамента, които се отопляват основно на газ, съобщи WDR.

Обществено недоволство

Решението да се ограничи достъпът на наемателите до горещи душове и отопление шокира както министрите от регионалното правителство на провинция Саксония, така и организациите, защитаващи правата на наемателите. Асоциацията на германските наематели посочи, че проблемите с топлата вода ще дадат право на наемателите да поискат намаление на наема.

Министърът на жилищното строителство Клара Гейвиц от социалдемократите заклейми решението за манипулиране на подаването на топла вода като незаконно. "Просто временно спиране на топлата вода е незаконно", категорична бе тя пред Funke Media Group.

Сигурността на доставките на газ в Германия е нарастващ проблем през последните месеци, тъй като страната се бори да спести достатъчно енергия, за да изкара зимата. Миналия месец "Газпром" намали с 60% потоците на природен газ за Германия през газопровода "Северен поток 1", който е основната входна точка на газа за страната. "Нашият продукт, нашите правила": Газпром ограничи още доставките към Германия

Миналия уикенд ръководителят на екологията на град Хамбург предупреди, че топлата вода може да бъде ограничена в града в случай на остър недостиг на газ. Русия готви пълно спиране на газа за Европа до зимата

Министърът на икономиката Робърт Хабек от Зелените стартира кампания за насърчаване на хората да пестят енергия доброволно, например като се къпят по-рядко през лятото. Германската мрежова агенция също призова изискваните по закон минимални температури за наемателите да бъдат намалени предвид настоящата криза.

Защитавайки плановете за ограничаване на топлата вода, че целта на ограничението е предотвратяване на скоковете на цените за следващата година. "Не става въпрос за дразнене на наемателите, а за приспособяване към това, което може да не сме в състояние да платим през следващата година", казва пред German Press Agency един от мениджърите на кооперацията Фалк Кюн-Майзегайер. "Искаме наемателите да преминат през тази криза добре. Животът и без това е достатъчно скъп", твърди той. Как Германия помага на хората срещу високите цени?

Ръководителят на Германската федерация на профсъюзите Ясмин Фахими пък алармира, че "цели индустрии са застрашени от траен колапс: алуминий, стъкло, химическата промишленост" поради спирането на руския газ. Спиране на руския газ застрашава най-големия комплекс от химически заводи

Пълното спиране на руските газови потоци би направило изключително трудно Германия да увеличи нивата на съхранение на газ до желаните 90% до настъпването на зимата. Съобщава се, че сегашното ниво е 61%. На 11 юли Газпром ще затвори "Северен поток 1" за 10 дни за планов ремонт. През това време всички доставки по основния газопровод за Германия ще спрат.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички