Липсата на руски газ застрашава най-големия комплекс от химически заводи


Липсата на руски газ застрашава най-големия комплекс от химически заводи
Снимка: BASF SE

35933

Години наред BASF, една от най-големите химически компании в света, изгражда своя бизнес модел около евтин и обилен руски природен газ, който използва за генериране на енергия и като суровина за продукти от паста за зъби до лекарства и автомобили.

Днес намаляващите доставки на руски газ се оказват заплаха за огромния производствен център на компанията в Лудвигсхафен – най-големият интегриран химически комплекс в света, който се състои от около 200 завода, разказва The Wall Street Journal. Европа е заплашена да остане без газ в най-лошия момент

По-рано този месец Русия започна да спира доставките на газ за Германия и други европейски страни. В отговор ръководителите на компанията правят това, което беше немислимо само преди няколко месеца: обмислят как потенциално да затворят комплекса, ако доставките на газ спаднат още повече. "Нашият продукт, нашите правила": Газпром ограничи още доставките към Германия

Заплахата не е само за BASF и нейните 39 000 служители в Германия. Тъй като BASF и други химически компании се намират в началото на повечето индустриални вериги за доставки, тяхното прекъсване ще отекне далеч отвъд сектора, заплашвайки европейската икономика в момент на висока инфлация и забавяне на растежа. Намаляването на производството на амоняк на BASF, ключова съставка в торовете, може да изостри нарастващата продоволствена криза в света, смятат анализатори.

"Спирането на производството тук би било огромна задача", казва Петер Вестерхайде, главен икономист на BASF, от офис с изглед към плътната матрица на Лудвигсхафен от тръбопроводи, заводи и железопътни линии. "Никога досега не сме се сблъсквали с подобна ситуация. Трудно е да си я представим", признава той.

Тежка зависимост от газа

Зависимостта на Германия от руския газ нарасна, след като няколко поредни правителства се заеха да затворят последните атомни електроцентрали в страната и постепенно да премахнат въглищата, оставяйки само газ и възобновяеми енергийни източници като алтернативи. Много домове в Германия използват газ за отопление, а страната е дом на най-големия производствен сектор в Европа, който е ненаситен потребител на "синьото гориво". Руският газ не е евтин, зависимите от него страдат най-много

Миналия четвъртък Берлин задейства второто ниво от тристепенния авариен план за газ, който в последната си стъпка може да прекъсне доставките на газ за някои компании. Този ход дойде, след като Русия намали доставките за Германия по газопровода "Северен поток" до 40% от капацитета си. Москва обвини за недостига липсващи части на турбини поради санкциите. Германия обяви газова криза заради орязаните доставки от Русия

Германските власти нарекоха това икономическа атака. В момента Германия получава около 35% от своя внос на газ от Русия, спрямо около 55% преди войната в Украйна. Дълбока рецесия грози Германия при пълно спиране на руския газ

Химическите компании като BASF са по-уязвими от други индустриални играчи, тъй като природният газ е критичен за повечето от техните процеси. Около 60% от газа, който BASF консумира в Европа, се използва за производство на електроенергия и пара. Останалите 40% се използват като суровина за нейните продукти. Обектът на BASF в Лудвигсхафен е отговорен за цели 4% от търсенето на газ в Германия. Кои компании в България са най-зависими от газа?

"Да го кажем ясно: няма краткосрочно решение за замяна на природния газ от Русия", каза през април главният изпълнителен директор на BASF Мартин Брудермюлер. Русия готви пълно спиране на газа за Европа

В основата на операцията в Лудвигсхафен са два парни крекинга, единият от които заема площ с размерите на 13 футболни игрища. Тези големи пещи, които обикновено работят с природен газ, "разделят" нафтата на основните компоненти за последващо производство. Русия ще използва ремонт, за да спре изцяло газа за Германия?

Мениджърите смятат, че ако доставката на газ остане над 50% от максималното търсене на Лудвигсхафен, те могат да продължат да работят, като намалят натоварването и използват заместители. Ако доставките на газ паднат значително под това за продължителен период, те ще трябва да спрат производството, казват от компанията. Заплахата от нормиране на газа нараства и Русия вероятно ще продължи да ограничава доставките на газ, твърдят германски официални лица и анализатори. Европа трябва да е готова за икономическа война срещу Путин

В обекта работят около 1/3 от общата работна сила на BASF. Докато химическите заводи спират производства за планови и официално необходими ремонти, незабавното спиране на целия комплекс може да доведе до критични повреди в заводите и значителни рискове за безопасността.

Ето защо компанията се нуждае от време, за да осигури безопасното спиране на заводите. "Всичко е взаимосвързано и зависи от други части на комплекса. Разходите са високи за спиране и започване. Това е екстремен сценарий, който много бихме искали да избегнем", споделя главният икономист на BASF Вестерхайде.

Тъй като газът сега става все по-рядък и по-скъп, BASF се надпреварва да намери алтернативи – и установява, че в краткосрочен план има много малко такива. Германия и Австрия се върнаха към ТЕЦ-овете на въглища заради липсващия руски газ

Германската асоциация на химическата промишленост VCI заяви, че химическият сектор, най-големият промишлен потребител на газ в страната, има нужда от около 135 тераватчаса газ годишно. Индустрията може да спести само 2 до 3 тераватчаса, като използва алтернативни горива, каза VCI.

В дългосрочен план BASF работи върху намаляването на зависимостта си от изкопаеми горива чрез повишаване на енергийната ефективност и преминаване към възобновяеми енергийни източници. Но докато замяната на електричеството от газ е технически възможна, предлагането на енергия от възобновяеми източници все още не е достатъчно, за да отговори на търсенето, казват анализатори. "В краткосрочен и средносрочен план BASF все още ще има нужда от газ", каза Арне Раутенберг, фонд мениджър в Union Investment, инвеститор в BASF. "Наистина няма начин да го заобиколим." Мисията невъзможна: Защо Европа не може да се откаже от руския газ?

Поглед към Китай

На фона на европейските предизвикателства, компанията все повече се обръща към Китай, който заема централно място в нейната стратегия за растеж. Високите енергийни разходи в Европа и икономическата война с Русия правят този фокус по-привлекателен.

Обръщането към Китай обаче също ще отнеме време – компанията в момента получава около 14% от приходите си от Китай, според FactSet, в сравнение с около 40% от Европа – и носи политически рискове.

Германското правителство започна широко преосмисляне на отношенията си с Китай на фона на загрижеността на Запад от авторитарната посока на Пекин у дома и по-агресивната му позиция в чужбина. Тази промяна, насочена към намаляване на стратегическата и икономическа зависимост на Германия от Пекин, се ускори след нахлуването на Русия в Украйна, което Китай отказа да осъди.

"Трябва да сте там, където е пазарът, а Китай е огромен пазар на химикали", каза Синиша Хорват, председател на работническия съвет на BASF. "Но вие също трябва да помислите: Правя ли се още по-зависим от нещо или съм в здравословен баланс? Това ще бъде предизвикателството за бъдещето."

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Какво ще се случи, ако Русия спре доставките на газ за Европа?

Русия ще спре газа на още една страна

Газпром: Палач или спасител на Европа от газовото бедствие?

Русия вече не е най-големият доставчик на газ в Европа

Василев: Оставаме без газ и парно, ако преговаряме с Газпром

Експерт: Един ден Русия ще се моли на Европа да купува газ от нея

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички