Катастрофално: Предстои световна криза с храните


Катастрофално: Предстои световна криза с храните
Снимка: iStock

24527

Войната в Украйна ще предизвика шок в световните доставки и цените на храните, предупреждава шефът на норвежката Yara International – една от най-големите компании за торове в света, която работи в повече от 60 държави и купува значителни количества основни суровини от Русия. Очаква ни шокова инфлация при война в Украйна

Цените на торовете вече бяха високи поради покачващите се цени на газа на едро. Но ситуацията може да стане още по-тежка. "Нещата се променят с всеки час", предупреждава Свейн Торе Холсетер, президент и главен изпълнителен директор на Yara International.

"Вече бяхме в трудна ситуация преди войната... и сега това е допълнително прекъсване на веригите за доставки, а се приближаваме до най-важната част от този сезон за Северното полукълбо, където трябва да се преместят много торове и това много вероятно ще бъде засегнато." – разказва Холсетер пред BBC.

Русия и Украйна са едни от най-големите производители на селскостопански продукти и храни в световен мащаб. Русия произвежда и огромни количества хранителни вещества, като калиев карбонат (поташ) и фосфати – ключови съставки в торовете, които позволяват на растенията и земеделските култури да растат. Опаснo поскъпване на пшеницата и царевицата

Половината от населението на света се изхранва благодарение на торовете. Ако те спрат да се използват, добивът при някои култури ще спадне с 50%. Въпросът вече не е дали навлизаме в глобална продоволствена криза – по-важно е колко голяма ще бъде кризата, предупреждава Холсетер. Компанията му вече е потърпевша от конфликта, след като ракета удари офиса ѝ в Киев. За щастие няма пострадали. Война в Украйна може да ограничи доставките на храни и да вдигне цените

Въпреки че базираната в Норвегия Yara International не е пряко засегната от санкциите срещу Русия, тя трябва да се справи с последствията. Осигуряването на доставки става все по-трудно поради смущенията в корабоплаването. Малко след интервюто на Холсетер пред BBC Кремъл призова местните производители да спрат износа на торове.

Около 1/4 от ключовите хранителни вещества, използвани в европейското производство на храни, идват от Русия. Yara International прави всичко възможно, за да намери и други източници. Но при толкова кратки срокове възможностите са ограничени, признава ръководителят.

Експерти предупреждават, че забраната за износ на торове от Русия ще означава по-високи разходи и по-ниски добиви за фермерите. Което вероятно ще доведе до още по-скъпи храни. Бум в цените на суровините

Производството на торове е все по-скъпо и все по-трудно

Хранителните вещества далеч не са единственият фактор, който трябва да се вземе предвид. Огромни количества природен газ са необходими за производството на амоняк, ключова съставка в азотния тор. Yara International разчита на огромни количества руски газ за европейските си заводи.

Миналата година норвежката компания беше принудена временно да спре производството на около 40% от капацитета си в Европа заради скока в цената на газа на едро. Други производители също намалиха доставките.

Поскъпването на корабните доставки, санкциите срещу Беларус (друг основен доставчик на калиев карбонат) и екстремните метеорологични условия предизвикаха голям скок в цените на торовете миналата година, което допринесе за скока в цените на храните. Какво предизвика инфлацията и рязкото поскъпване на всичко?

Yara International ежедневно оценява как да поддържа доставките и е твърде рано да се каже дали може да има още спирания. Компанията усеща огромна отговорност да поддържа производството в критичната ситуация.

Свейн Торе Холсетер (на снимката) смята, че светът трябва в дългосрочен план да намали зависимостта си от Русия за световното производство на храни. "От една страна, ние се опитваме да поддържаме потока на торовете към фермерите, за да поддържаме земеделските добиви. В същото време трябва да има силна реакция. Ние осъждаме руската военна инвазия в Украйна, така че това е дилема и откровено казано е много трудна.", признава той.

Климатичните промени и нарастващото население на планетата вече създадоха нови предизвикателства пред световната система за производство на храни – и то още преди началото на пандемията.

Ръководителят на Yara International нарича войната "катастрофа на катастрофите", като подчертава колко уязвима на сътресения е глобалната верига за доставки на храни в момента.

Кризисната ситуация със сигурност ще увеличи продоволствената несигурност в по-бедните страни. "Трябва да имаме предвид, че през последните две години хората, които гладуват, са нараснали със 100 милиона. Така че задълбочаването на кризата е наистина тревожно", признава Холсетер.

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички