Война в Украйна може да ограничи доставките на храни и да вдигне цените


Война в Украйна може да ограничи доставките на храни и да вдигне цените
Снимка: iStock

6545

Ескалацията на напрежението между глобалните селскостопански производители Русия и Украйна вероятно ще принуди купувачите на пшеница, царевица и слънчогледово олио да търсят алтернативни доставки, което ще доведе до повишаване на световните цени на храните, които вече са близо до многогодишни върхове, твърдят анализатори и търговци, съобщи БНР, цитирайки Ройтерс. Очаква ни шокова инфлация при война в Украйна

По-рано днес имаше срив на глобалните фондови пазари и ръст на петролните и на цените на природния газ, след като руският президент Владимир Путин нареди на войските да влязат в отцепилите се региони на Източна Украйна - Донецк и Луганск.

Ескалацията на руско-украинската криза обаче да доведе и до по-нататъшно повишаване на цените на селскостопанската продукция, тъй като двете страни, въвлечени в конфликта, формират около 29% от световния износ на пшеница, 19% от световните доставки на царевица и 80% от световния износ на слънчогледово масло. Търговците се притесняват, че всяка евентуална военна инвазия на Русия в Украйна може да повлияе на реколтата и да предизвика масова борба от страна на вносителите за замяна на доставките от Черноморския регион.

Във вторник фючърсите на пшеница на Чикагската стокова борса скочиха с повече от 2%, тези на царевицата достигнаха седеммесечен ценови връх, като повишение отбеляза и цената на соята. И трите ключови съставки в храните и фуражите вече поскъпнаха с около 40% от най-ниските ценови нива през 2021 г. в резултат на спад в световното производство и стабилното търсене.

"Прекъсванията в доставките от Черноморския регион ще повлияят на цялостната глобална наличност", заяви пред Reuters Фин Зибел, икономист по агробизнес в National Australia Bank. "Купувачите от Близкия изток и Африка ще търсят алтернативни източници", добави той.

Около 70% от руския износ на пшеница отиде през 2021 г. в купувачи от Близкия Изток и в Африка, според данните за доставките на агенция Refinitiv.

Търговци също така посочват, че засиленото напрежение вече е накарало някои купувачи да пренасочат корабите към други доставчици поради опасения, че всяко избухване на евентуална война ще доведе до продължителни забавяния на доставките.

"Корабите избягват да навлизат в Черно море поради военния риск“, отбеляза базиран в Сингапур търговец. "Вече има прекъсвания в доставките".

Липсата на доставки от Черноморския регион може да повиши търсенето на пшеница от Съединените щати и Канада, които са други от водещите производители.

Световните цени на храните вече се движат близо до 10-годишни върхове, водени от силното търсене на пшеница и млечни продукти, съобщи агенцията на ООН по храните по-рано този месец. Опаснo поскъпване на пшеницата и царевицата

Допълнителна подкрепа за растящите цени на селскостопанските стоки произтича и от силното поскъпване на суровия петрол, тъй като това води до нарастващото използване на селскостопански продукти при производството на алтернативни горива.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички