Василев: Оставаме без газ и парно, ако преговаряме с Газпром


Василев: Оставаме без газ и парно, ако преговаряме с Газпром
Снимка: БГНЕС

22269

Никога! Така вицепремиерът и финансов министър Асен Василев отговори на въпрос в Комисията по бюджет и финанси кога страната ще преговаря с "Газпром".

Василев обясни, че когато "Газпром" реши да изпълнява договора си с България, тогава ще имаме газ от Русия. Министърът на финансите коментира, че "Газпром" е спрял газа на малки държави с малки обеми, чиито договори изтичат сравнително скоро. Руски олигарх се подигра на Путин заради спирането на газа за България

Той обърна внимание още, че руската страна самоволно е спряла доставките на газ за България. Според него, ако преговаряме с "Газпром", ще останем без газ и парно. "Имаме доказано ненадежден партньор", изтъкна още той.

Припомняме, че в края на април "Газпром" спря доставките на газ за България заради несъгласието ни да се съобразим с искането за плащане в рубли. Схемата крие много рискове за страната, а и нарушава санкциите, които ЕС наложи на Русия заради войната в Украйна. Кремъл: Иска или не, България ще плаща руския газ в рубли

В отговор България обяви, че се отказва от руския газ. За да го замени, страната ни е запазила капацитет на терминалите за втечнен газ в Гърция и Турция, откъдето ще може да получава алтернативни доставки.

Преди около 2 седмици стана ясно, че от юни България ще започне да получава американски втечнен газ на цени под тези на "Газпром". Това беше съобщено при посещението на премиера Кирил Петков във Вашингтон. В миналото САЩ вече са ни доставяли по-евтин от руския газ.

При завръщането си Петков обяви, че очакваме 2 танкера през следващия месец, а цената е доста под обичайната за европейския газов пазар и по-ниска от тази по дългосрочния ни договор с "Газпром". Въпреки това той отказа да разкрие точната цена, която и до момента не е ясна.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Колко е зависима България от доставките на руски природен газ?

България се справя идеално без руския газ

Все повече европейски държави режат Русия да плащат газа в рубли

Експерт: Един ден Русия ще се моли на Европа да купува газ от нея

Глас от Сърбия: Европа и България се прострелват в крака, отказвайки се от руски газ

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички