Асен Василев отряза мераците на Кремъл: Ще плащаме руския газ в долари


Асен Василев отряза мераците на Кремъл: Ще плащаме руския газ в долари
Снимка: БГНЕС

18928

България ще плаща за руския газ в долари, а не в рубли. Това заяви пред Нова телевизия вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. "Имаме си договор и в него изрично пише в каква валута да се плаща", категоричен бе той. Василев уточни, че промяна на подобна клауза в документа изисква съгласието и на двете страни.

Припомняме, че Владимир Путин нареди "Газпром" да започне да приема плащания само в рубли за руския газ, купуван от държавите, смятани от Москва за "неприятелски". Сред тях е и България.

Според Асен Василев има известен икономически смисъл в решението на Путин, ако рублата се купува по официалния курс, а не по пазарния, както е в Русия в момента. "Това би оскъпило допълнително петрола, защото знаем, че рублата се обменя по различен начин по официалния и пазарния курс. Тоест, това е една допълнителна надценка", разясни той.

Инициативата ЕС да води преговорите с "Газпром" е полезна за България, защото когато се договарят по-големи количества, се получават и по-ниски цени. "Този принцип не важи само спрямо Русия, той е валиден и при преговорите за алжирски, катарски, египетски или друг природен газ", уточни Василев. България сериозно увеличава вноса на руски газ

Вицепремиерът бе категоричен, че е важно да имаме избор от доставчици, защото когато се разчита на един, той поставя условия, които трябва да приемем. "Довършваме гръцката връзка, вземаме целия азерски газ, договорили сме трасета от LNG-терминалите в Гърция и Турция, така че да можем да получим 100% от газа, който ни трябва. В случай, че "Газпром" утре спре доставките, ние имаме готовност от следващия ден на 100% да получим нужния ни газ - и технически, и като бизнес договорки", обясни той. Интерконекторът с Гърция вече е свързан с азерския газ

Преди да изтече договора, трябва да имаме готовност и това да е координирано с ЕС, и то да купуваме не 2 или 3 милиарда кубически метра, които са ни нужни, а 20-30 милиарда", категоричен бе финансовият министър.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

България изпревари Турция и Сърбия по внос на руски газ

"Газпром" доставя повече газ за България и Европа, но пак не стига за зимата

Газохранилището в Чирен е сред най-пълните в Европа

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички