Кремъл: Иска или не, България ще плаща руския газ в рубли


Кремъл: Иска или не, България ще плаща руския газ в рубли
Снимка: iStock

14912

България ще купува руски природен газ в рубли заради своята враждебност спрямо Русия. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от руската агенция ТАСС.

"При всички случаи на България ще ѝ се наложи да плаща за газа в рубли, защото предприе враждебни стъпки по отношение на Русия. Независимо дали иска или не иска, дали ѝ харесва или не ѝ харесва", посочи говорителят на Кремъл.

"Условията за плащане на договорените доставки на газ в рубли ще бъдат уточнени в хода на контактите с купувачите", допълни той.

"Президентът на Русия нареди вчера в рамките на една седмица да се разработи механизъм и да се създадат условия това плащане да бъде извършвано в рубли. След като бъдат осъществени контакти с купувачите на газ и им бъдат обяснени условията за плащане в рубли, те ще могат да формулират своята позиция", обясни Песков.

"Нека дочакаме този момент", отговори той, запитан дали европейските купувачи ще сметнат решението да плащат в рубли за нарушение на договора.

Припомняме, че енергийният министър Александър Николов заяви, че доставките на руски газ към България не са застрашени след решението на Владимир Путин всички "неприятелски страни", сред които е и нашата, да плащат за синьото гориво в рубли. "Има финансов контрагент в България, който може да изпълни транзакцията и в рубли", увери министър Николов. България изпревари Турция и Сърбия по внос на руски газ

Тъй като доставките на руско синьо гориво за Сърбия и Унгария обаче преминават през територията на България, сръбският президент Александър Вучич се оплака, че това може да създаде "много нови проблеми". Песков се съгласи с него и увери, че за Русия опасенията на сръбската страна са първостепенни и приоритетни.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички