Интерконекторът с Гърция вече е свързан с азерския газ


Интерконекторът с Гърция вече е свързан с азерския газ
Снимка: iStock

10898

Интерконекторът Гърция-България се свърза успешно с Трансадриатическия газопровод (ТАП). Физически това стана с изпълнението на две "златни заварки", свързващи газоизмервателната станция при Комотини със съществуващата инфраструктура на ТАП. Успешното свързване на инфраструктурата на двата енергийни проекта е ключов етап към завършването и старта на търговската експлоатация на IGB, планирани за тази година.

Това съобщиха от ICGB - смесеното инвестиционно дружество, което реализира проекта IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България). То бе регистрирано в България още през 2011 г. и негови акционери са БЕХ (50%) и гръцкото дружество IGI Poseidon (50%). Гръцкият участник в проекта е собственост на гръцката публична газова корпорация DEPA International Projects Single Member S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison SpA (50%).

Проектът IGB свързва България с Трансадриатическия газопровод, позволявайки преноса на газ от Азербайджан през Гърция до Италия и региона на Югоизточна Европа.

След завършването на задължителното тестване на връзката, участъкът ще бъде засипан, с което всички механични работи ще се считат за завършени. Следва процес по инсталиране и интегриране на системите за измерване и управление с ТАП, което ще позволи прозрачен мониторинг на количествата транзитиран газ през газопровода IGB.

При старт на търговската експлоатация на интерконектора той ще поеме първоначално количество от 1 млрд. куб. метра на година съгласно договора на "Булгаргаз". Количествата могат да бъдат допълнително увеличени до 3 млрд. куб. м годишно, колкото е капацитета на газопровода IGB. Максималният капацитет на интерконектора обаче може да достигне и 5 млрд. куб. м на година благодарение на синергията със съществуващите и с планираните терминали за втечнен газ в региона. IGB е единственият газопровод, който директно ще свърже българския газов пазар с Южния газов коридор.

Газопроводът IGB ще бъде свързан и с газопреносната инфраструктура на българския национален оператор "Булгартрансгаз" в района на Стара Загора, в близост до втората газоизмервателна станция на интерконектора. Предвидена е и физическа връзка с преносната система на гръцкия оператор DESFA. Всички приготовления от страна на IGB вече са завършени и се очаква DESFA да предостави график за свързването през следващите седмици, информираха от ICGB.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Защо изпускаме 4 пъти по-евтиния газ от Азербайджан?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.83027
 • GBP
  1
  2.3227
 • JPY
  100
  1.16557
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички