Дания също се готви Русия да спре да ѝ доставя газ


Дания също се готви Русия да спре да ѝ доставя газ
Снимка: iStock

30062

Дания може да е следващата държава, на която Русия да спре доставките на природен газ – след България, Полша и Финландия. Причината е, че най-голямата енергийна компания в страната отказва да извършва плащания в рубли. Русия спира доставките на газ и за Финландия

Ørsted A/S се подготвя един от най-големите източници на гориво за Дания – "Газпром" да преустанови доставките. Фирмата направи изявление в понеделник, в което добави, че очаква да успее да осигури алтернативни количества на европейския пазар. Крайният срок е вторник – 31 май, а компанията ще продължи да плаща на руснаците в евро. Все повече европейски държави режат Русия да плащат газа в рубли

Каква е схемата на плащане за руския газ, която Владимир Путин наложи, след като страната му попадна под ударите на западните санкции? Всеки купувач от "неприятелска държава" си открива две сметки в "Газпромбанк" - едната е в твърда валута (евро или долари), а другата е в рубли. Купувачът плаща в твърда валута, след това парите се превалутират в рубли, като това става при сделка на Московската фондова борса. Няма срок кога ще бъде завършена сделката, т.е. може да бъде платено в твърда валута и да изтече срокът за получаване на газова доставка преди конвертирането в рубли. Няма и гарантиран пазарен принцип на обмен, защото борсата е под пълния контрол на Русия.

В първите 10 дни на май обаче Кремъл даде леко назад и "Газпром" предложи превалутирането да става през Националния клирингов център на Русия. По този начин има повече сигурност за купувача, тъй като в клиринговите къщи задължително има трета страна т.е. арбитър, който е неутрален спрямо купувача и продавача.

"Газпром Експорт" продължава да изисква от Ørsted A/S да плаща за доставките на газ в рубли", се казва в изявление на датската компания. "По силата на договора нямаме правно задължение да го правим и многократно сме информирали "Газпром Експорт", че няма да го сторим". Асен Василев отряза мераците на Кремъл: Ще плащаме руския газ в долари

"Съществува риск "Газпром Експорт" да спре доставките на газ за Ørsted A/S. Според Ørsted A/S това ще бъде нарушение на договора", се казва още в съобщението. Какво ще се случи, ако Русия спре доставките на газ за Европа?

Директен газопровод от Русия до Дания няма, което означава, че Москва не може директно да спре доставките за страната. Датската агенция по енергетика заяви, че ако Русия преустанови продажбите на газ за Ørsted A/S, това няма да доведе до непосредствени последици за доставките за скандинавската държава.

Агенцията също така заяви, че разполага с план за действие при извънредни ситуации, ако се стигне до недостиг на газ. "Подготвяхме се за този сценарий, за да сведем до минимум риска за клиентите на Ørsted A/S, които ползват газ - те са предимно големи компании в Дания и Швеция", гласи съобщението им. От "Газпром" все още не са коментирали казуса.

Ørsted A/S продаде своите петролни и газови активи през 2017 г., за да се съсредоточи върху вятърната енергия, но запази дългосрочната си газова сделка с руския "Газпром", която важи до 2030 г.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Австрия плати за руския газ в евро, които ще станат рубли

Колко е зависима България от доставките на руски природен газ?

Словакия първа клекна: Иска да плаща руския газ в рубли

Поглед от Германия: България се справя идеално без руския газ

Експерт: Един ден Русия ще се моли на Европа да купува газ от нея

Руски олигарх се подигра на Путин заради спирането на газа за България

Глас от Сърбия: Европа и България се прострелват в крака, отказвайки се от руски газ

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички