Русия даде заден за плащането на газа в рубли


Русия даде заден за плащането на газа в рубли
Снимка: iStock

8628

Русия няма да изисква незабавно купувачите да плащат руския газ в рубли, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, обещавайки плавен преход, предаде Reuters. Кремъл: Иска или не, България ще плаща руския газ в рубли

Президентът Владимир Путин разпореди миналата седмица за руския газ, който покрива 40% от енергийните нужди на Европа, да се плаща в рубли вместо в долари или евро. Това предизвика остра реакция от европейските държави, които категорично отказаха да се разплащат в руската валута, тъй като това нарушавало вече сключените договори. Асен Василев отряза мераците на Кремъл: Ще плащаме руския газ в долари

Руското правителство, Централната банка на Русия и държавния газов гигант "Газпром" трябва до утре, 31 март, да представят предложения как да се премине към плащане на газовия износ в руска валута.

На въпрос дали плащанията в рубли ще трябва да започнат незабавно, Песков отговори: "Абсолютно не". "Както вече говорихме, плащанията и доставките са времеемък процес. Това не означава, че утрешните доставки ще трябва да бъдат платени (в рубли). От технологична гледна точка това е по-продължителен процес", каза говорителят на Кремъл. Какво ще се случи, ако Русия спре доставките на газ за Европа?

Изискването за плащане на енергийните доставки в рубли, вместо в долари или евро, не е нарушение на договорите, а Русия просто се приспособява към безпрецедентен натиск, каза руският заместник-външен министър Сергей Рябков, цитиран от ТАСС. Дипломатът очаква Русия и Европейският съюз да изгладят различията си през следващите няколко дни.

По думите на Песков Москва трябва да работи по идеята за разширяване на списъка с износни стоки, за които да се плаща в рубли.

Същото мнение изрази и руският депутат Вячеслав Володин - според него ЕС би трябвало да плаща в рубли, ако иска да получава газ, а износът на петрол, зърно, метали, торове, въглища и дървесина също би трябвало да се плаща така.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кризата с Украйна: Ще спре ли руският газ за Европа?

Глас от Сърбия: Европа и България се прострелват в крака, отказвайки се от руски газ

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички