Европа е заплашена да остане без газ в разгара на зимата


Европа е заплашена да остане без газ в разгара на зимата
Снимка: Gazprom

19935

Европа рискува да изчерпи запасите си от природен газ в средата на пиковото зимно търсене, ако доставките на Русия по критичния тръбопровод "Северен поток" спрат напълно, предупреждава изследователската и консултантска компания Wood Mackenzie. Какво ще се случи, ако Русия спре доставките на газ за Европа?

В най-лошия сценарий, при който газопроводът "Северен поток" до Германия бъде напълно затворен, Европа няма да успее да напълни достатъчно газовите хранилища до началото на отоплителния сезон през ноември. И регионът може да изчерпи напълно запасите си до януари, прогнозира Масимо Ди Одоардо, вицепрезидент за изследвания на газ и втечнен природен газ в WoodMac, пред Bloomberg. Руският газ не е евтин, зависимите от него страдат най-много

"Дори като се имат предвид мерките за противодействие, може да е неизбежно да се наложи някакво нормиране на търсенето", предупреждава Ди Одоардо. Русия спря газа на Франция и намали доставките на още 2 страни

В ход, който разтърси енергийните пазари и предизвика ново покачване на цените, руският газов гигант "Газпром" намали доставките на клиенти в Италия, Германия, Франция и Австрия през последните 3-4 дни. Износителят твърди, че е трябвало да ограничи капацитета на газопровода си "Северен поток 1" през Балтийско море поради проблеми с ремонта на турбини, произведени от Siemens. Но Германия оспорва това, като нарича намалените доставки "политически мотивирани" и целящи обезпокояване на пазарите. "Нашият продукт, нашите правила": Газпром ограничи още доставките към Германия

Ако по-ниските руски газови потоци се задържат по-дълго, те могат да провалят лятната кампанията за запълване на газохранилищата, точно когато запасите се възстановяваха, засилвайки оптимизма, че регионът ще достигне целта на ЕС за минимално ниво на запълване от 80% преди 1 ноември.

Пълното спиране на доставките по "Северен поток" ще доведе до нива на съхранение в Европа от едва 59% до 1 ноември, посочва Ди Одоардо. Ако тръбопроводът продължи да работи само с 40% от капацитета си, тогава нивата на съхранение може да достигнат 67% дотогава, като рискът от изчерпване на запасите ще се измести в края на зимата, казва той. Газпром: Палач или спасител на Европа от газовото бедствие?

Нов опит за възраждане на "Северен поток 2"?

Руските власти твърдят, че не могат да възстановят силно намалените количества на газ, които текат по газопровода "Северен поток 1", тъй като става въпрос за технически проблем, усложнен от санкциите. Те обаче са готови веднага да пуснат "Северен поток 2", за да възстановят обема на доставките. Готовият "Северен поток 2": Геополитически триумф на Русия или непростима грешка на Германия?

Изпълнителният директор на "Газпром" Алексей Милер, държавната компания с монопол върху износа на руски газ по тръбопроводи, каза, че западните санкции правят невъзможно да се осигури връщането на оборудването за компресорната станция на газопровода "Портовая" край Виборг, което създава проблеми по цялото трасе. Милер подчерта, че газопроводът "Северен поток 2", теоретично е готов за използване "във всеки момент". Санкциите започнаха: Германия спира газопровода "Северен поток 2"

Германия прекрати процедурата за сертифициране на новия газопровод заради войната в Украйна, а САЩ поставиха в санкционния си списък компанията, която е собственик на тръбопровода. Жестоки санкции: САЩ заплашва да спре "Северен поток 2", ако Русия нападне Украйна

"Северен поток 2" има капацитет да изпомпва около 55 млрд. куб. метра газ годишно за ЕС, повече от половината от внесеното в Европа по газопроводи руско гориво миналата година.

Но ако тръбопроводът се върне към нормална работа, тогава е възможно да се запълнят местата за съхранение до 80% до 1 ноември, дори на фона на продължаващото прекъсване на работата на завода за втечняване на газ Freeport LNG в САЩ, каза Ди Одоардо.

Европа вече използва запасите за зимата

Намаляването на руските доставки принуди европейските доставчици на комунални услуги да започнат да използват газови запаси, които обикновено пазят за зимата.

Тази седмица нивата в газохранилищата паднаха за първи път от средата на април, когато търговците обикновено започват процеса по запълване на съоръженията, показват данните от Gas Infrastructure Europe. В резултат на това газът достигна най-голямото си седмично поскъпване (над 50%), откакто Кремъл започна войната си срещу Украйна. В петък цената достигна 124 евро/mWh, или 1211 евро за 1000 куб. м.

"Ясно е, че това не трябва да се случва в сезона на запълване на хранилищата. Това ще бъде обезпокоително за пазара и вероятно ще поддържа цените", казва Уорън Патерсън, ръководител на стратегията за суровини на ING Groep.

Други експерти забелязват "странното съвпадение", че руските доставки намаляват с точно толкова, колкото е нарастването на получения втечнен газ в ЕС - 24 млрд. куб. м. В случай на по-добро от очакваното запълване на европейските хранилища, Кремъл може да реши допълнително да намали доставките до 12 млрд. куб. м.

"Най-голямото предизвикателство, пред което е изправен пазарът, е оценката на въздействието на произтичащото забавяне на запълването на хранилищата", смята анализаторът на BloombergNEF Арун Тора. Към 17 юни европейските газовите хранилища са запълнени на 52,69%, по данни на Gas Infrastructure Europe. Европа с рекордни запаси на газ, в България са двойно по-ниски

"Газпром" може да използва свободен капацитет на тръбопроводите, пресичащи Украйна, за да снабдява европейските си клиенти. Но това едва ли ще се случи, тъй като в страната се води война между руската и украинската армия, а и Киев би спечелил сериозни суми от транзитните такси за пренос на газ през мрежата му.

Газпром засега не вижда решение на проблемите със "Северен поток 1". През следващия месец газопроводът ще бъде спрян за годишен планов ремонт. Експертите се чудят дали това ще означава пълно спиране за по-дълго, или работата му ще бъде възобновена след края на ремонтните дейности.

Ролята на втечнения газ

Втечненият природен газ играе решаваща роля от началото на годината, тъй като Европа внася рекордни количества синьо гориво, особено от САЩ.

"Притокът на втечнен природен газ от годината до момента, основно движен от увеличения износ на САЩ, остава ключов лост за компенсиране на намалените нива на газ от Русия и доведе до почти пълно възстановяване към исторически нива на съхранение на газ, когато навлизаме в лятото", твърди в бележка Патрисио Алварес, енергиен анализатор на Bloomberg Intelligence. Русия вече не е най-големият доставчик на газ в Европа

"Все пак огромната нестабилност на цените на газа на фона на свиването на доставките на Русия и стесняването на глобалните доставки на втечнен природен газ вероятно ще доведе до по-високи запаси, които могат да се ускорят допълнително в зависимост от летните метеорологични условия", обяснява Алварес.

Увеличените доставки на втечнен газ също напрягат капацитета за внос на синьото гориво във втечнена форма и подчертават липсата на интерконектори между страните в Европа. Гърция внася рекодни количества втечнен газ, 1/3 от него е за България

В най-лошия сценарий "със сигурност ще бъде внесен повече втечнен газ, въпреки че това ще бъде ограничено от наличността на регазификационни мощности, които вече работят близо до пълния си капацитет", казва Ди Одоардо. Това отваря възможността да е необходима някаква форма на нормиране на търсенето, добавя експерът на Wood Mackenzie.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

България се отказва от руския газ

Русия ще спре газа на още една страна

Василев: Оставаме без газ и парно, ако преговаряме с Газпром

"Газпром" доставя повече газ за България и Европа, но пак не стига за зимата

Кремъл: Русия е спряла газа на когото трябва

България се справя идеално без руския газ

Руски олигарх се подигра на Путин заради спирането на газа за България

Експерт: Един ден Русия ще се моли на Европа да купува газ от нея

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички