ЕС има план как да напълни газохранилищата за следващата зима


ЕС има план как да напълни газохранилищата за следващата зима
Снимка: iStock

4687

Преговарящи от страните членки на ЕС и евродепутати се договориха за правилата за запълване на европейските газови хранилища преди зимата, като ще се опитат да изградят буфер за доставки и да се подготвят за прекъсвания на руските потоци на природен газ, съобщава Reuters.

Русия доставя 40% от газа в ЕС, а миналия месец прекъсна доставките за Полша и България, след отказа им да плащат за горивото в рубли.

Целта на сделката е страните членки да запълнят капацитета на газовите хранилища най-малко на 85% до ноември тази година и през 2023 г. и до 90% през 2024 и 2025 г. Засега газовите хранилища са запълнени на 41%. Европа с рекордни запаси на газ, в България са двойно по-ниски

Всяка страна трябва и да осигури такива запаси газ, за да покрие 35% от годишното си потребление през последните 5 години. Тази система цели да намали тежестта върху страните с големи хранилища за природен газ, след като Унгария, Австрия и Нидерландия изразиха притесненията си, че компаниите им трябва да купуват големи количества газ на рекордни цени, докато на тези с малки газови хранилища няма да имат така обемни покупки.

Страните, в които липсват газохранилища, ще трябва да съхраняват достатъчно гориво в други държави, за да покрият 15% от годишното си потребление. Кипър, Малта и Ирландия, които не са свързани с газовите мрежи на други държави, са освободени от това изискване. Газохранилището в Чирен е сред най-пълните в Европа

"В правилата е заложено осигуряването на доставки на газ за следващата зима за всички европейци", заяви Йежи Бузек, водещ преговарящ от страна на Европарламента и бивш полски премиер. Какво ще се случи, ако Русия спре доставките на газ за Европа?

Втечненият природен газ и съхраняваните горива, като петрол, ще се включат в заложените цели за запасите. Държавите трябва и да сертифицират собствениците на обекти за съхранение, за да проверят дали не застрашават енергийната сигурност. Това е ход, насочен към руския "Газпром", който преди месеци задържа своите европейски места за съхранение на изключително ниски нива. Операторите, които не получат сертифициране ще трябва да се откажат от собствеността или контрола върху газохранилищата. Газпром: Палач или спасител на Европа от газовото бедствие?

Страните от ЕС и Европейския парламент трябва официално да одобрят сделката, тя ще бъде гласувана следващия месец.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Мисията невъзможна: Защо Европа не може да се откаже от руския газ?

"Газпром" доставя повече газ за България и Европа, но пак не стига за зимата

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички