Инфлацията в Германия падна до най-ниското си ниво от 15 месеца, до 6,1%


Инфлацията в Германия падна до най-ниското си ниво от 15 месеца, до 6,1%
Снимка: iStock

2267

По-евтиният бензин и новият германски евтин билет за обществения транспорт доведоха до това, че инфлацията през май достигна най-ниското си ниво от над година. Потребителските цени са били средно с 6,1% по-високи от тези през същия месец 2022 г., потвърди Федералната статистическа служба по-ранната си оценка във вторник. Това е най-ниското ниво от март 2022 г.

През април инфлацията още беше 7,2%. „Така темпът на инфлация отслабна още повече, но още остава на високо ниво“, заяви председателят на Федералната статистическа служба Рут Бранд. От април до май цените дори се понижиха, но само с 0,1%, сочат данни на федералната статистическа служба Destatis.

„Тазгодишното повишение на цените на енергията е много по-малко спрямо май 2022 г., а цените на храните остават основната движеща сила за инфлацията“, добавя той.

Цените на енергията са се повишили с 2,6% през май на годишна база. Въпреки това са значително по-ниски от общата инфлация и от нивото си през април (6,8%). Повишението остава под средното си равнище от март 2023 г., защото миналогодишният ръст при цените на енергията беше в резултат на войната в Украйна. Движението на цените на енергията се определя от много фактори, като пониженията на цените при преходни етапи на икономическия процес. Мерките от третия пакет с облекчения на Федералното правителство, които целяха да спрат повишенията при цените на електроенергията, природния газ и отоплението, също допринасят за забавянето. Продължават да поскъпват природният газ, дървените пелети и други твърди горива. Цената на електроенергията и парното също е над средната за май 2022 г. Поевтиняват мазутът и моторните горива.

Храните са поскъпнали с 14,9% през май спрямо данните за същия месец на 2022 г., но се забелязва забавяне в повишенията на цените спрямо април 2023 г. – тогава са били със 17,2% по-високи. Данните сочат поскъпване на годишна база при млечните продукти, хляба и зърнените храни, рибата и морските дарове. По-скъпи за потребителите остават и други хранителни стоки като захарта, меда и зеленчуците. Спад на цените има само в групата на животинските и растителни масла и мазнини заради по-евтиното масло.

Показателят за базисна инфлация, който премахва променливите елементи като енергия и храни, е нараснал до 5,4% през май 2023 г., но се забавя спрямо април и март, когато е 5,8%. Той е много по-нисък спрямо общата инфлация от 6,5%, което доказва силното влияние на цените на храните. Същевременно ясно се вижда, че инфлацията остава висока и в други продуктови групи.

Цените на капиталовите стоките са нараснали със 7,7% през май 2023 г. със значително повишение при недълготрайните потребителски стоки (+9,1%), основно заради поскъпването на храните. Цените на дълготрайните потребителски стоки са с 5,3% над нивото си от май 2022 г.

Цените в сектора на услугите са се повишили с 4,5% през май. Въпреки това се забелязва забавяне на инфлацията, предизвикано от няколко фактора. На първо място са цените на наемите, които изключват разходите за отопление, а също и мярката за германския билет за 49 евро (валиден за целия обществен транспорт), която имаше низходящ ефект върху движението на цените. Повишения на цените от 0,6% има при обществения транспорт спрямо данните от 2022 г., но услугата поевтинява значително спрямо април 2022 г., когато цените са нараснали с 6,1%. Спад от 22,9% отчитат цените на комбинираните билети за влак и автобус и други превозни средства от обществения транспорт.

На този фон някои услуги продължават да поскъпват значително, например поддръжката и ремонтът на жилища и организираните екскурзии.

ЕЦБ се стреми към инфлация от 2% за еврозоната. Заради високата инфлация вероятно ще повиши отново основния си лихвен процент този четвъртък – от 3,75 на 4,00%.

„Тъй като инфлацията предвидимо се развива към целта на ЕЦБ от 2%, но същевременно силните увеличения на лихвените проценти от последните месеци разгръщат пълния си ефект едва със закъснение, ЕЦБ сега трябва да направи пауза със стъпките си по отношение на лихвените проценти и да изчака по-нататъшното развитие на ситуацията“, смята директорът на близкия до синдикатите институт за макроикономика и икономически изследвания (IMK) Себастиан Дулиен.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Най-голямата икономика в Европа изпадна в рецесия

Глад за работници в Германия, нужни са 400 000 мигранти годишно

Годишната инфлация в най-голямата икономика в Европа неочаквано се забави

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички